c S
Dnevne novosti

Do 7. kolovoza predbilježbe za nove kategorije mirovinskih fondova

02.06.2014 07:18 ZAGREB, 30. svibnja 2014.(Hina), Prema novom Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima, od 21. kolovoza ove godine uvode se tri nove kategorije mirovinskih fondova koje se međusobno razlikuju prema stupnju rizičnosti ulaganja mirovinske štednje u drugom stupu, a članovi mirovinskih društava se do 7. kolovoza na šalterima Regos-a u poslovnicama Fina-e mogu opredijeliti za neki od ta tri fonda.

Fondovi će biti podijeljeni prema strukturi portfelja na A, B i C kategorije u svakom mirovinskom društvu, pri čemu A predstavlja najrizičniju, a C najmanje rizičnu kategoriju fonda. Svi koji se ne predbilježe za A ili C fond, automatski će biti svrstani u fond B koji je srednje rizičnosti. Fond A, ističu u Regosu i mirovinskim društvima, više odgovara mlađima članovima koji imaju još dugo razdbolje štednje, jer rizičniji oblici imovine poput dionica dugoročno ostvaruju više pronose, ali u kratkom roku imaju veće oscilacije cijena. Osobama koje su pred mirovinom pak više odgovara imovina uložena u obveznice s većom stabilnošću cijene.

Četiri mirovinska društva u Hrvatskoj (AZ, PBZ - CO, Erste i Raiffeisen) broje ukupno 1,7 milijuna članova i raspolažu s ukupno 58 milijardi kuna akumulirane imovine, što ih čini najjačim financijskim igračima na domaćem tržištu. Prosječni godišnji prihod mirovinskih fondova iznosi 5,5 posto ili, slikovito rečeno, 5 kuna uloženih 2002. godine danas su narasle na 190 kuna. Kako bi se ograničio rizik, novi zakon propisuje da u državne vrijednosnice A fond ulaže najmanje 30 posto imovine, B fond najmanje 50, a C fond najmanje 70 posto. U dionice A fond ulaže najviše do 55 posto neto vrijednosti svoje imovine, B fond najviše 35 posto, dok se imovina najkonzervativnijeg C fonda ne smije ulagati u dionice. Oko mogućnosti članstva u pojednim fondovima postoje i neka zakonska ograničenja.

Osiguranik tako ne može postati članom A fonda ako ima manje od 10 godina do mirovine, odnosno ako ima 55 godina, a članstvo u B fondu ograničeno je na razdoblje do pet godina do mirovine ili 60 godina života. Članovi će imati priliku i sami promijeniti fond prije ispunjenja tih zakonskih uvjeta bez naknade i to jednom u tri godine, u godini kada član fonda napuni godine života koje su djeljive s tri te u mjesecu rođenja. Regos uvodi i novi način informiranja članova mirovinskih fondova putem e-usluge "Moj sandučić" na svojoj internet stranici, gdje će se članovi moći informirati o stanju i prometu na osobnom računu te primati druge obavijesti. Za pristup im je potreban PIN, koji će moći dobiti u poslovnici Fine.