c S
Dnevne novosti

Nepravomoćna presuda za zločin u Gruborima 6. lipnja

02.06.2014 07:10 ZAGREB, 30. svibnja 2014.(Hina), Nepravomoćna presuda bivšim pripadnicima ATJ Lučko Frani Drlji i Boži Krajini za ubojstva srpskih civila nakon akcije Oluja 1995. u zaseoku Grubori bit će objavljena 6. lipnja na Županijskom sudu u Zagrebu.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Robert Petrovečki ustvrdio je u završnom govoru da nije sporno da se dogodio ratni zločin u kojem su pripadnici ATJ Lučko na brutalan način ubili šest civila. Dodao je da se selo Grubori nalazi na području koje su pokrivali Drljo i Krajina koji su neupitno imali zapovjednu funkciju. Nađeni su posmrtni ostaci, potpuno spaljeno selo, kazao je tužitelj, koji je od suda zatražio da se dvojicu okrivljenika proglasi krivima za taj zločin.

Drljina obrana ustvrdila je pak kako nije dokazano da je njihov branjenik bio neposredni počinitelj niti da je zapovjedao grupom u sastavu ATJ Lučko. Drljin odvjetnik Ljubo Pavasović Vicković rekao je da za taj stravičan zločin nikog nije bilo briga dok se nije moralo nešto poduzeti, a onda se dogodila farsa u kojoj bi njegov branjenik trebao biti osuđen.

Braniteljica Bože Krajine Jadranka Sloković rekla je da se njezina branjenika tereti samo zato što je pod prijetnjom otkaza napisao lažno izvješće u kojem je teretivši samog sebe naveo da je bio u Gruborima. Ustvrdila je kako je sve bilo učinjeno da se zataška slučaj i da nije bilo volje da se otkrije prave zločince, a 15 godina nakon toga je podignuta optužnica i sudu podmetnuto kukavičje jaje. Suđenje za zločin u Gruborima, na kojem je ispitano 70-ak svjedoka, počelo je u studenom 2011. godine.