c S
Dnevne novosti

EPP održava konstituirajuću sjednicu

04.06.2014 07:12 BRUXELLES, 3. lipnja 2014.Hina, Zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) održat će konstituirajuću sjednicu i izabrati bavarskog demokršćanina Manfreda Webera za novog predsjednika kluba, koji će na tom mjestu zamjeniti Francuza Josepha Daula.

Iz EPP-a je priopćeno da će njihov zastupnički klub imatti 222 zastupnika, 33 više od drugoplasiranih socijaledmokrata.Jedini kandidat za predsjednika je Manfred Weber iz bavarskog CSU-a, koji je od 2004. godine bio potpresjednik zastupničkog kluba. Na mjestu predsjednika zamijenit će Francuza Josepha Daula, koji je tu dužnost obnašao 15 godina.

Daul se na ovim izborima nije ni kandidiarao. Također će biti izabrano 10 potpredsjednika, koji će činiti predsjedništvo kluba. Tijekom ovog mjeseca europski zastupnici izabrani na izborima od 22. do 25. svibnja trebaju formirati svoje zastupničke klubove. Konstituirajuća sjednica novog saziva Europskog parlamenta održat će se od 1. do 3. srpnja kada će zastupnici izabrati novog predsjednika Europskog parlamenta.

Na plenarnoj sjednici od 14. do 17. srpnja na dnevnom je redu izbor novog predsjednika Europske komisije. Najveće političke skupine istaknuli su Jean-Claude Junckera kao kandidata za predsjednika Europske komisije. Predsjednika Komisije predlaže vijeće kvalificiranom većinom, a bira ga Parlament običnom većinom.

Na neformalnom summitu 27. svibnja, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy dobio je mandat da provede konzultacije s predstavnicima zastupničkih klubova i zemalja članica oko imena koje bi Vijeće moglo predložiti za predsjednika Komisije.