c S
Dnevne novosti

Sabor o zadrugama

04.06.2014 07:22 ZAGREB, 3. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o zadrugama kojim se predviđa osnivanje Hrvatskog centra zadružnog poduzetništva kao pravnog sljednika Hrvatskog saveza zadruga, a članstvo u njemu neće biti obvezno.

Obveznim članstvom, drže u Vladi, kakvo je do sada postojalo u Hrvatskom savezu zadruga, narušava se načelo dobrovoljnosti te se zadruge stavljaju u situaciju da se obvezno udružuju bez obzira na ciljeve, interese i tržišne položaje.

Ukidanjem obveznog članstva i osnivanjem Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo zadrugama bi se trebalo olakšati poslovanje, rasteretiti ih od parafiskalnog nameta obvezne članarine i unaprijediti njihovo poslovanje.

Predlaže se i smanjivanje obveze izdvajanja i evidentiranja iznosa za osiguranje trajnosti i daljnji razvoj zadruge s 30 na 20 posto, čime se, smatra Vlada, stvara okvir za daljnje poticanje investicija u zadrugama, istovremeno uvažavajući trenutno gospodarsko okruženje.