c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o mjeriteljstvu

05.06.2014 07:22 ZAGREB, 4. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o prijedlogu novog Zakona o mjeriteljstvu kojim će se urediti područje osnovnog, tehničkog i zakonskog mjeriteljstva.

Novim zakonom trebao bi se urediti djelokrug državnih i ovlaštenih tijela u mjeriteljstvu, sustav mjernih jedinica te uporaba i ovjeravanje mjerila. Do potrebe donošenja novog zakona doveo je porast zakonskih mjerila na hrvatskom tržištu proteklih godina, koja su otežala rad državnog zavoda za mjeriteljstvo.

Važeći Zakon o mjeriteljstvu iz 2003. otežava u sadašnjoj situaciji prijenos javne ovlasti ovjeravanja na ovlaštena tijela i provedbu mjeriteljskih poslova. Osim toga ne obuhvaća sve praktične probleme s kojima se svakodnevno susreću mjeriteljske inspekcije kao ni prekršaje koji se često događaju i onemogućavaju redovno korištenje zakonitih mjerila.

Novi zakon trebao bi s tim u vezi otkloniti prepreke u slobodnoj trgovini i ujednačiti sustav zakonitih mjernih jedinica s međunarodno dogovorenim sustavom te uspostaviti mjerno jedinstvo u Hrvatskoj.