c S
Dnevne novosti

Van Rompuy: na marginama G7 moguć razgovor o novim čelnicima institucija

05.06.2014 07:08 BRUXELLES, 4. lipnja 2014.Hina, Čelnici četiriju najvećih zemalja članica mogli bi na rubu sastanka na vrhu skupine G7, koja se održava u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, razgovorati i o budućem predsjedniku Europske komisije i o ostalim funkcijama u europskim institucijama koje će trebati popuniti do kraja ove godine.

"To nije isključeno. Uvijek postoji postoji mogućnost za to", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare uoči početka sastanka na vrhu skupine G7, koji počinje u srijedu navečer. Na sastanku sudjeluje njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi. Europska unija je domaćin sastanka skupine G7, u kojoj su još Sjedinjene Države, Japan i Kanada, a predstavljat će je predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso.

Glavna tema je Ukrajina i odnosi s Rusijom.Europski parlament je kao svog kandidata za predsjednika Europske komisije istaknuo bivšeg luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera, kandidata Europske pučke stranke, relativnog pobjednika na nedavnom održanim europskim izborima. Međutim, Junckerovoj kandidaturi suprotstavlja se nekoliko čelnika zemalja članica, u prvom redu britanski premijer David Cameron i mađarski Viktor Orban, a rezerve prema ideji vodećih kandidata na temelju koje je Juncker kandidiran, pokazuje još neke članice poput Švedske, Nizozemske ili Italije.

Juncker s druge strane ima snažnu potporu njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je ispočetka oklijevala izravno ga podržati, ali je nakon oštrih kritika njemačke javnosti to učinila. To je ponovila i i srijedu u Bundestagu, kazavši da vodi pregovore s ostalim europskim kolegama kako bi kandidat EPP-a Juncker dobio potrebnu kvalificiranu većinu u Europskom vijeću. Istodobno je naglasila kako je pogrešno ignorirati stajalište Velike Britanije, kritizirajući one koji pozivaju da se ne treba osvrtati na britanske primjedbe.

"Znamo za rezerviranost nekih zemalja članica, poput Velike Britanije. Ja ne dijelem tu rezerviranost, ali želim jasno reći da je neprihvatljivo ono što neki govore da ih nije briga slaže se Britanija i hoće li uopće ostati u Europskoj uniji ili neće", rekla je Merkel.

Bude li Juncker na kraju izabran za predsjednika Europske komisije bit će to velika pljuska za Davida Camerona, pogotovo nakon što je euroskeptična stranka UKIP uvjerljivo pobijedila na europskim izborima. Ali, s druge strane, ako Juncker ne bude izabran, Merkel bi se mogla naći pod žestokim kritikama u Njemačkoj, s prigovorima da dopušta ucjene Britanije, koja se ionako ne osjeća dobro u Uniji i da ubija začetak demokratskog procesa koji omogućava europskim građanima utjecaj na izbor čelnika europskih institucija.