c S
Dnevne novosti

Udruga "U ime obitelji" pozvala zastupnike da odbace prijedlog Obiteljskog zakona

05.06.2014 07:20 ZAGREB, 4. lipnja 2014.(Hina), Udruga "U ime obitelji" uputila je pismo saborskim zastupnicima u kojem ih je pozvala da se prilikom glasovanja, najavljenoga za ovaj tjedan, najodlučnije zauzmu za odbacivanje prijedloga Obiteljskog zakona koji Udruga smatra neprihvatljivim, nekvalitetnim i neprimjenjivim budući da u mnogim pitanjima otvara prostor dvojakom tumačenju.

"Zaštita obitelji mora podrazumijevati i očuvanje obitelji, a ovakvim prijedlogom Obiteljskog zakona kreće se u potpuno suprotnom smjeru. U zakonu čak nema niti odredbe koja bi govorila o tome da su roditelji prije svih odgovorni za dijete", navodi ta udruga u priopćenju. U svom pismu predsjednik Udruge "U ime obitelji" Lino Zonjić napominje da se uređenjem obiteljskih odnosa kako se predlaže novim zakonom u potpunosti zanemaruje potreba sudjelovanja roditelja u životu djeteta te se neosnovano i nelogično minimalizira njihova uloga.

U Udruzi smatraju kako takvim Prijedlogom zakona obiteljska politika Hrvatske ide u smjeru zatiranja temeljnih moralnih, društvenih i obiteljskih vrijednosti te je u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta, ali i pozitivnim pravom Hrvatske, uključujući i sam Ustav. Odredbe koje djetetu dopuštaju da slobodno i samo, nakon četrnaeste godine, daje pristanak na medicinske zahvate idu na štetu djeteta i njegova zdravog i normalnog odrastanja, tvrde iz Udruge.

Napominju i kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljan broj klinika za djecu, obiteljskih savjetovališta i drugih oblika potpore obitelji i mehanizama prevencije obiteljskih i bračnih sporova.

Ukidanjem obiteljskih centara, ukidanjem potpore osposobljavanju roditelja kroz ograničenje nadzora nad roditeljskom skrbi, te nepružanjem zaštite prava djetetu tijekom brakorazvodnog postupka, država ne samo da ne štiti obitelj, nego i konstantno predstavlja bitan čimbenik u postupnom, a u posljednje vrijeme sve agresivnijem rušenju i zatiranju obiteljskih vrijednosti, stoji u pismu saborskim zastupnicima.