c S
Dnevne novosti

Kajin: izmijeniti Zakon o financiranju nezavisnih zastupnika

06.06.2014 07:16 ZAGREB, 5. lipnja 2014.(Hina), Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin zatražio je da se žurno izmijeni Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, tvrdeći da je zbog nejasnoća u tom propisu velika većina nezavisnih lokalnih i županijskih vijećnika kažnjena drakonskim novčanim kaznama.

"Umjesto da se DORH i pravosuđe bave PR agencijama, Mirnom, Purisom, dirigiranim predstečajnim nagodbama, stečajevima i stjecanjem nekretnina, oni su se bacili na procesuiranje nezavisnih vijećnika koji, zbog nejasnih zakonskih normi, u pravilu kasne s predajom financijskih izvješća", ustvrdio je Kajin na konferenciji za novinare u Saboru.

Kajin tvrdi da je od ukupno 1047 nezavisnih vijećnika u jedinicama područne i lokalne samouprave njih čak 967 kažnjeno novčanim kaznama između 15 i 60 tisuća kuna. "Apsurd je tim veći kad se zna da su kažnjeni jer nisu na vrijeme predali izvješće o trošenju manje od 2000 kuna koje na godišnjoj razini dobiju na ime naknade za vijećnički rad, a koje se često odriču u humanitarne svrhe ili u korist lokalnih proračuna", ocijenio je Kajin i dodao kako je "najgore ako postoji skrivena namjera da se nezavisne vijećnike izbriše s političke scene".

Kajin je ponovio i optužbe da agencije za odnose s javnošću izvlače javni novac gradova i općina u Istri te Istarske županije, "čime održavaju, ne hobotnicu, nego meduzu na vlasti". Ustvrdio je da PR agencije u Istri godišnje izvuku 10 milijuna kuna javnog novca, a založio se i da se stane na kraj financiranjem lokalnih medija bez čvrstih kriterija. Kajin smatra i da je izborni sustav u Hrvatskoj loš, da treba vratiti mješoviti izborni sustav, a građane koji ne izlaze na izbore novčano kažnjavati.