c S
Dnevne novosti

Pahor o arbitraži: sve će dobro završiti

06.06.2014 07:10 LJUBLJANA, 5. lipnja 2014.Hina, Slovenski predsjednik Borut Pahor u četvrtak je ocijenio da će se arbitražni postupak u Den Haagu, gdje Slovenija do petka brani svoju argumentaciju u graničnom prijepor s Hrvatskom, za Ljubljanu dobro završiti.

"Uvjeren sam da će ministar vanjskih poslova, naša odvjetnička ekipa i naši međunarodni konzultanti odlično obaviti svoj posao", rekao je Pahor na margini primanja za slovenske partizane-veterane, pred svoj odlazak u Francusku, gdje će sudjelovati na svečanosti povodom 70. obljetnice iskrcavanja saveznika u Normandiji.

"Vjerujem da će na kraju sve dobro završiti", dodao je Pahor novinarima, rekavši da zna kako su ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji će pred arbitrima govoriti u petak, i cijela slovenska ekipa dobro pripremljeni. "Slovenija nastoji da arbitražni sud u okviru svojega mandata odredi kontakt slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, i to na pravedan način, te da u skladu s međunarodnim pravom odredi cijelu granicu između dviju država", dodao je slovenski predsjednik.

Podsjetio je također da je arbitražnim sporazumom koji je 2009. godine kao tadašnji premijer potpisao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor izbjegnuta eskalacija graničnog sukoba. "Slovenija danas ne bi imala takav međunarodni ugled u regiji i Europi da nije međunarodnim ugovorom i na miran način našla rješenje za to pitanje", kazao je slovenski predsjednik Pahor.