c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada o tužbi EK zbog nesaniranih odlagališta otpada

06.06.2014 07:08 LJUBLJANA, 5. lipnja 2014.Hina, Slovenska vlada u ostavci odbacila je u četvrtak navode iz tužbe Europske komisije protiv Slovenije zbog ilegalnih deponija opasnog otpada u blizini Celja.

Kako je priopćeno nakon sjednice vlade, Slovenija se protivi navodima iz tužbe Europske komisije sudu EU-a u Luksemburgu i sudu predlaže da konstatira kako Slovenija ne krši direktive s područja gospodarenja otpadom jer, kako navodi, nije riječ o nezakonitim odlagalištima, kako tvrdi Komisija, nego o nezakonitom postupanju s građevinskim otpadom koje je slovenskim propisima inače zabranjeno.

Zbog toga je Slovenija sudu predložila da ustanovi da li se u slučajevima kao što je taj europska direktiva o postupanju s otpadom uopće može primijeniti. Europska komisija je u siječnju ove godine uložila tužbu protiv Slovenije na sudu EU-a u Luksemburgu jer ona nije do postavljenog roka uklonila i sanirala dva nezakonita odlagališta s visokim sadržajem teških metala, na lokacijama Bukovžlak i Gaberje, u neposrednoj blizini Celja, koji prijete zdravlju ljudi.

Riječ je o dvadesetak tisuća kubnih metara onečišćene zemlje. Na nekim mjestima koncentracija teških metala nekoliko stotina puta prelazi dopuštene norme, a potječu iz stare tvornice "Cinkarna" u Celju. Analize različitih laboratorija pokazale su štetnost za zdravlje ljudi u trećem najvećem slovenskom gradu uslijed djelovanja tih teških metala. One su ostale kao posljedica proizvodnje titanovog dioksida i talija, a posebno je problematičan kadmij. Europska unija na tužbu se odlučila poslije više opomena Sloveniji da sanira posjeće stanje, što ona nije ispoštovala.