c S
Dnevne novosti

Josipović: hrvatska diplomacija je važno oruđe

09.06.2014 07:16 ZAGREB, 6. lipnja 2014.(Hina), Hrvatska je diplomacija bila važno oruđe u ostvarenju hrvatskih strateških interesa, a sada se treba usmjeriti i na prepoznavanje partnerstva s udaljenijim zemljama i tržištima, izjavio je u petak predsjednik Ivo Josipović povodom obilježavanja Dana hrvatske diplomacije.

Josipović je sudjelovao na 3. godišnjoj konferenciji "Diplomacija -izazovi profesije" koju su u povodu Dana hrvatske diplomacije organizirali Udruga hrvatskih diplomata i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). "U proteklih 25 godina hrvatska diplomacija je bila jedno od važnih oružja kojima je Hrvatska ostvarila svoje strateške interese - neovisnost te članstvo u Europskoj uniji i NATO-u", rekao je Josipović.

Ocijenivši da je to članstvo dalo hrvatskoj diplomaciji "novu dimenziju", šef države je kazao kako su sada ciljevi vanjske politike usmjereni na prepoznavanje partnerstva i izvan EU-a, na zemlje i tržišta Azije, Amerike i Australije, kao i na jačanje sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. "Hrvatska, iako članica EU-a, i dalje ima vlastite ciljeve koji jesu kompatibilni s europskim, ali mora pogledati i dalje i prepoznati partnerstvo s Azijom, Amerikom i Australijom", rekao je Josipović.

Smatra, kako je istaknuo, da Hrvatska tamo "može naći podlogu i prostor za ostvarivanje svojih interesa, ponajprije gospodarskih". Osvrnuvši se na jugoistok Europe, ponovio je da je Hrvatskoj "od iznimnog interesa sigurno i stabilno susjedstvo u kojem povijest više neće biti opterećenje". Josipović je najavio integraciju dva neovisna regionalna procesa u jedan, pod nazivom Brdo-Brijuni, kako bi čelnici regije nastavili s redovitim okupljanjima.

Jedan od ciljeva objedinjavanja tih procesa "stvaranje je dobre klime za nastavak integracijskog procesa jugoistočne Europe", rekao je Josipović. Prvi takav sastanak održat će se u Dubrovniku u srpnju, nazočit će mu i njemačka kancelarka Angela Merkel. U svom govoru o izazovima hrvatske diplomacije, šef države je poručio da bi, premda karijerni i "politički" diplomati ne moraju nužno biti u opreci, "politički utjecaj na diplomaciju trebao biti sveden na najmanju moguću mjeru".