c S
Dnevne novosti

Pusić o arbitraži: očekujem ishod temeljem međunarodnog prava

09.06.2014 07:18 ZAGREB, 6. lipnja 2014.(Hina), Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ponovila je u petak da od Arbitražnog suda u Haagu očekuje presudu o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu u skladu međunarodnim pravom, dobrosusjedskim odnosima i pravednosti.

"Očekujem ishod koji je u skladu s arbitražnim sporazumom o utvrđivanju granice na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije temeljem međunarodnog prava, a o obliku komunikacije između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda temeljem međunarodnog prava, dobrosusjedskih odnosa i pravednosti", izjavila je Pusić novinarima. Jasno je dala do znanja da sporazum Račan-Drnovšek nije na dnevnom redu. "Prvo se mora utvrditi granica i to isključivo temeljem međunarodnog prava", kazala je ministrica.

Također je podsjetila da Hrvatska pridaje veliku važnost tom predmetu i arbitražnom sudu, istaknuvši da je u tom smislu bilo i njezino kratko izlaganje na sudu u Den Haagu u ponedjeljak. "Nisam ulazila u meritum stvari, o tome su govorili odvjetnici. To je pitanje međunarodnog prava i pravnog tima, a ne politike", kazala je Pusić, aludirajući na informacije da je njezin slovenski kolega Karl Erjavec u svom izlaganju pred arbitražnim sudom u petak govorio i o meritumu stvari. "Ja ne komentiram i ni na bilo koji način ne vršimo pritisak na te institucije, zato smo ih i izabrali i zato imamo arbitražni sporazum", istaknula je šefica hrvatske diplomacije.

Pusić je izrazila nadu da bi sud mogao donijeti pravorijek još ove godine. Pred arbitražnim sudom u Den Haagu usmeni dio rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije počeo je u ponedjeljak iznošenjem argumenata hrvatske strane, dok je Slovenija s iznošenjem argumenata počela u četvrtak. Usmena rasprava završit će idući petak. Usmena rasprava zadnji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži.

Rasprava je zatvorena za javnost, a sažetak izlaganja stranaka službeno će priopćiti tajništvo suda nakon zaključenja usmene rasprave. Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti. Presuda Arbitražnog suda je obvezujuća.