c S
Dnevne novosti

Slovenski ustavni sud u srijedu o Janšinoj ustavnoj pritužbi

10.06.2014 07:04 LJUBLJANA, 9. lipnja 2014.Hina, Slovenski ustavni sud trebao bi u srijedu odlučivati o žalbi bivšeg premijera Janeza Janše na izvršenje presude kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcijske afere Patria, javljaju slovenski mediji.

Janšini odvjetnici u ustavnoj pritužbi navodno tvrde da su njihovu branjeniku tijekom procesa bila kršena ljudska prava i građanske slobode, a ako ustavni sud odbije taj zahtjev još uvijek imaju mogućnost izvanrednog pravnog sredstva i osporavanja presude, zahtjevom za zaštitu zakonitosti pred vrhovnim sudom.

Viši sud u Ljubljani potvrdio je krajem travnja Janši prvostupanjsku kaznu od dvije godine zatvora jer je po presudi prihvatio obećanje mita od finske tvrtke Patria koja je u vrijeme dok je bio premijer isporučila oklopne transportere i oružje za slovensku vojsku.

Janša je krivnju od samoga početka procesa negirao i tvrdi da se radi o političkoj zavjeri. Poziv na izdržavanje kazne prema kojemu bi se do 20. lipnja trebao javiti u zatvor Janši je po neslužbenim informacijama već upućen, no on tvrdi da ga još nije primio.