c S
Dnevne novosti

EK odobrila hrvatsku kartu državnih potpora

12.06.2014 07:16 BRUXELLES, 11. lipnja 2014.Hina, Europska komisija je u srijedu prihvatila hrvatsku kartu državnih potpora za financijsko razdoblje 2014-2020, kojom se definiraju uvjeti za dodjelu državnih potpora poduzećima u nerazvijenim regijama.

Hrvatska je podijeljena u dvije statističke regije: Kontinentalna Hrvatska i Jadranska Hrvatska i obje imaju BDP niži od 75 prosjeka EU-a, što znači da mogu dobivati regionalne potpore u razdoblju od 1. srpnja 2014. do 31. prosinca 2020. godine. Kartom je utvrđena i maksimalna razina pomoći za početne investicije velikih poduzeća u visini od 25 posto od ukupne investicije u Kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje živi 67,05 ukupnog stanovništva Hrvatske. U Jadranskoj Hrvatskoj, u kojoj živi 32,95 posto stanovništva, državne potpore mogu dosegnuti iznos od 35 posto od ukupne investicije.

U slučajevima kada ulažu mala i srednja poduzeća, taj se postotak može povećati za 20 postotnih poena za mala poduzeća i 10 postotnih poena za srednja poduzeća. "Nova karta regionalne pomoći omogućit će hrvatskim vlastima da dodjeljuju državne potpore za regionalni razvoj u cijeloj zemlji kako bi potaknula rast i veću koheziju na jedinstvenom tržištu. Karta će također olakšati provedbu programa regionalnog razvoja koji se sufinanciraju sredstvima iz europskih strukturnih fondova", rekao je povjerenik za tržišno natjecanje Joaquín Almunia.

Komisija odobrava karte regionalnih potpora na temelju smjernica donesenih prošle godine. Te smjernice dopuštaju dodjelu državnih potpora poduzećem koja ulažu u slabije razvijena područja. Kartama se utvrđuju zemljopisna područja na kojima poduzeća mogu primati regionalne državne potpore. Prema tim smjernicama, za manje iznose državnih potpora neće trebati unaprijed obavještavati Komisiju, nego će tijela nacionalnih vlasti moći samostalno donositi odluke o tome.

Time se želi povećati apsorpcija europskih sredstava u slučajevima kada se državne potpore sufinanciraju iz strukturnih fondova. Komisija će se s druge strane baviti samo većim iznosima u slučajevima kada bi državne potpore mogle narušiti poštenu tržišnu utakmicu. Takve potpore će Komisija temeljito analizirati kako bi se utvrdilo da iznos potpora ne prelazi razinu veće od potrebne. Potrebna razina potpora smatra se onom koja omogućuje da se investicija realizira, to jest bez koje bi takva investicija izostala.