c S
Dnevne novosti

Većina u EP-u prijeti institucionalnom krizom ne bude li izabran Juncker

13.06.2014 07:14 BRUXELLES, 12. lipnja 2014.Hina, Većina u Europskom parlamentu prijeti institucionalnom krizom ako čelnici zemalja članica predlože nekog drugog za predsjednika Europske komisije, a ne kandidata najjače stranke Jeana-Claudea Junckera, a skupini britanskih konzervativaca u četvrtak se pridružila Alternativa za Njemačku, stranka koja se protivi europskoj politici kancelarke Angele Merkel.

"Imamo jasnu poruku za čelnike država članica. Ako izaberu nekog drugog, a ne Junckera, doći će do institucionalne krize", izjavio je u četvrtak Manfred Weber, šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Vodstvo europskih pučana u četvrtak je razgovaralo s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, koji se ovog tjedna sastaje s predstavnicima glavnih političkih skupina u Europskom parlamentu, u sklopu konzultacija za izbor novog predsjednika Europske komisije.

Predsjednika Europske komisije treba predložiti Europsko vijeće, to jest šefovi država ili vlada zemalja članica i za takvu odluku je potrebna kvalificirana većina. Predloženog kandidata mora izglasati Europski parlament apsolutnom većinom, to jest za njega mora glasovati najmanje 376 od 751 zastupnika.

I dosadašnji šef socijalista Hannes Swoboda ističe da europski čelnici moraju poštovati rezultate izbora i predložiti Junckera.PP i socijalisti zajedno imaju komotnu natpolovičnu većinu u Europskom parlamentu."Mi ne želimo konfliktnu situaciju, ali jedina većina koja postoji u Europskom parlamentu podržava Junckera", rekao je Weber. Junckeru se kao kandidatu za predsjednika Komisije žestoko protivi britanski premijer David Cameron, koji ima potporu još nekoliko čelnika.

S druge strane, Juncker ima potporu njemačke kancelarke Angele Merkel i većine u Europskom vijeću. Sada je pitanje koliko je snažan Cameronov otpor i može li, dođe li do glasovanja, osigurati blokirajuću manjinu. Isto tako, pitanje je koliko je daleko Merkel spremna ići u potpori Junckeru. Ona je više puta isticala da snažno podupire Junckera, ali i da ne želi izolirati Veliku Britaniju. Cameronu je Merkel potrebna kao saveznik ako želi dogovor o novom položaju Britanije unutar EU-a, kako bi onda s time izišao na referendum 2017. godine kao što je obećao biračima.

U četvrtak je zastupnički klub Europski konzervativci i reformisti (ECR) tajnim glasovanjem odlučio da se toj skupini može pridružiti sedam zastupnika iz Alternative za Njemačku, stranke koje je uspjela ući u Europski parlament pošto je u Njemačkoj ukinut izborni prag. Ta stranka nije protiv Europske unije, nego protiv eura. Ta protufederalistička politička skupina sada broji 63 zastupnika i treća je po snazi iza pučana i socijalista.

Britanski konzervativci s 20 zastupnika su u toj skupini najbrojniji, ali nemaju većinu. U toj su skupini, među inima, zastupnici iz poljske stranke Pravo i pravda, češke Građanske demokratske stranke. U njoj je i Ruža Tomašić iz HSP AS. Prema britanskim izvorima, Cameronovi konzervativci su imali njegovu uputu da glasuju protiv priključenja Alternative za Njemačku toj skupini kako ne bi dodatno zatezao odnose s kancelarkom Merkel.

ECR nije objavio rezultate glasovanje, već je samo priopćio da je za priključenje Alternative za Njemačku bila "jasna većina". Glasovanje je bilo tajno tako da nije moguće utvrditi jesu li britanski konzervativci slijedili uputu premijera Camerona.