c S
Dnevne novosti

Ukrajina i Rusija bez dogovora o plaćanju plina

17.06.2014 07:06 ZAGREB, 16. lipnja 2014.(Hina), Ukrajina do ponedjeljka ujutro po srednjoeuropskom vremenu nije platila ni dio duga za plin i sada će za isporuku tog energenta morati plaćati unaprijed, priopćio je ruski naftni div Gazprom nakon isteka roka za podmirenje plinskog duga, prenose agencije.

Ukrajinska državna naftna kompanija Naftogaz nije platila niti za lipanjske isporuke plina, dodao je Gazprom, aludirajući na mogućnost da bi se Ukrajini opskrba plina mogla već sada prekinuti. "Danas, od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu, Gazprom, prema postojećem ugovoru, Naftogazu nalaže avansno plaćanje za isporuke plina... od danas će ukrajinska tvrtka dobiti samo onaj plin koji je platila", stoji u priopćenju. Ukrajina i Rusija nisu noću na ponedjeljak postigle dogovor o cijeni plina te su pregovori u Kijevu završili oko 2,30 sati ujutro po moskovskom vremenu (u ponoć u nedjelju po srednjoeuropskom). Ukrajinski plinski dug iznosi 1,95 milijarda dolara.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger na pregovorima je predložio novi kompromisni prijedlog, ali ga je Moskva odbila. Oettinger je predložio da Kijev plati milijardu dolara odmah, a ostalo u mjesečnim ratama, dok bi cijena plina bila 385 dolara zimi i oko 300 dolara ljeti.

Gazprom: Opskrba Europe u punom opsegu Ruska plinska tvrtka Gazprom pobjavila je da će nastaviti europske potrošače opskrbljivati plinom u "punom opsegu", i upozorila ukrajinski Naftogaz da mora osigurati da plin prođe kroz tranzitnu Ukrajinu, a Bruxelles obavijestila da bi moglo biti poteškoća s dobavama. "Plin za europske potrošače dostavlja se u punom opsegu, a od Naftogaza se traži da osigura da on prođe" kroz zemlju, rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov novinarima.

Ipak, Gazprom je upozorio Europsku komisiju na moguće poteškoće s opskrbom, ako Naftogaz sebi nelegalno uzme dio plina iz tranzita. Europski povjerenik Oettinger je ocijeio da Ukrajina raspolaže zadovoljavajućim zalihama od 12 milijardi prostornih metara plina i najavio je novi krug pregovora u cilju rješenja rusko-ukrajinskog plinskog spora zbog kojeg je Gazprom smanjio isporuke susjednoj zemlji.

Ukrajina raspolaže "zadovoljavajućom količinom od oko 12 milijardi prostornih metara plina" i to bi trebalo Europu poštedjeti od bilo kakvih redukcija u isporuci plina Uniji preko Ukrajine, kazao je. Međutim on je upozorio da bi pitanje nedovoljnih isporuka plina moglo biti aktualizirano približavanjem zime. "Idući tjedni neće biti problematični, primat ćemo uobičajene obujme plina", rekao je Oettinger, no bude li Ukrajina crpla svoje zalihe "bit će problema ako zima bude oštra", rekao je.

Oettinger je do sada posredovao u nekoliko krugova trostranih pregovora između Rusije, Ukrajine i EU-a. Spor između Rusije i Ukrajine oko cijena plina dodatno je zakompliciran pitanjem legalnosti izgradnje plinovoda Južni tok što ga Gazprom gradi kako bi izravno isporučivao plin Europi, zaobilazeći Ukrajinu. Oettinger je kazao da taj projekt krši zakone Europske unije no u ponedjeljak je naznačio da to pitanje nije nerješivo. "Južni tok je projekt koji doista možemo prihvatiti", rekao je Oettinger.

Naftogaz i Gazprom pofigli međusobne tužbe U međuvremenu ukrajinski Naftogaz je najavio da će pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Stockholmu osporavati cijenu ruskog plina i zahtijevati isplatu šest milijarda dolara od ruskog naftnog diva Gazproma. Naftogaz je objavio da se obratio sudu kako bi povratio novac od prenapuhane cijene plina koju je plaćao od 2010., a kojih troškove procjenjuje na ukupno 6 milijarda dolara (4,4 milijarda eura), priopćio je Naftogaz. Od arbitražnog suda tražit će da odredi "poštenu i tržišnu cijenu" za buduće Gazpromove isporuke. Gazprom je ranije priopćio da je tužio Naftogaz Sudu u Stockholmu zbog plinskog duga od ukupno 4,5 milijarda dolara.

Medvedev za nastavak pregovora ali za čiste račune Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je Moskva spremna s Kijevom nastaviti pregovore o plinu ako Ukrajina u potpunosti plati dug za dosadašnju isporuku. "Ne treba uništiti mogućnost dijaloga. Spremni smo nastaviti pregovore pod uvjetom da se dug u potpunosti namiri", rekao je Medvedev ministru energetike Aleksandru Novaku i direktoru državnoga plinskog poduzeća Gazproma Alekseju Milleru.

Miller je u ponedjeljak optužio Ukrajinu da je "nekonstruktivna" u tim pregovorima i da se služi ucjenom kako bi postigla "ultranisku" cijenu. "Zbog nekonstruktivnog položaja ukrajinske vlade, danas je uveden režim plaćanja unaprijed", obavijestio je Miller Medvedeva. "Iznos koji smo tražili manji je od duga za to razdoblje... Ali ukrajinska je strana zauzela položaj koji se jedino može opisati kao ucjena.... Oni traže ultranisku cijenu", rekao je. Što se tiče nastavka tripartitnih konzultacija kakve su vođene posljednjih tjedana Miller je ocijenio "kako nema više osnove za raspravu" s Ukrajinom nakon propasti pregovora.