c S
Dnevne novosti

Vlada utvrdila stajalište za sastanak Europskog vijeća 26. i 27. lipnja

26.06.2014 07:23 ZAGREB, 24. lipnja 2014.(Hina) Vlada RH na zatvorenom dijelu današnje sjednice utvrdila je stajalište za sastanak Europskog vijeća, koji će se održati u četvrtak i petak, 26. i 27. lipnja.

Budući da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Europskog vijeća, te se pregovaračke pozicije prethodno ne objavljuju, priopćeno je danas iz Vladine službe za odnose s javnošću. "Dinamika rada i priprema sastanaka Europskog vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH", navodi se u priopćenju.

Vlada RH će o stajalištima Republike Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor, dodaje se. Također, Vlada je donijela prijedloge odluka o osnivanju Konzulata Republike Hrvatske, na čelu s počasnim konzulima. Na zatvorenom dijelu Vladine sjednice donesen je i Zaključak o prihvaćanju Procjene rizika opskrbe plinom za Republiku Hrvatsku.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora, navodi se u priopćenju te pojašnjava da je - na temelju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - postupak postizanja rješenja označen stupnjem tajnosti 'ograničeno', i stoga se ne može u cjelosti objaviti ova točku.