c S
Dnevne novosti

Sud odbio spajanje slovenskog i hrvatskog slučaja Patrije

03.07.2014 07:14 LJUBLJANA, 2. srpnja 2014.Hina, Finski prizivni sud odbio je u srijedu zahtjev državnog odvjetništva da se ponovno suđenje za korupciju bivšim menadžerima tvrtke Patria u slučaju Slovenije spoje sa suđenjem istim menadžerima za podmićivanje u vezi nabave oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

U izjavi finskog suda iz grada Turkua navodi se da bi spajanje obiju optužnica protiv Patrijinih bivših menadžera izazvalo vremenska kašnjenja u odvijanju sudskih postupaka, te povećane sudske troškove. Petorica patrijinih menadžera na prvostupanjskom su sudu oslobođeni optužbe o nuđenju mita slovenskim dužnosnicima zbog nedostatka dokaza, ali će zbog žalbe odvjetništva na tu presudu o slučaju ponovo raspravljati prizivni sud.

Na tom su sudu naveli da nema nikakvih zapreka da u ponovnom postupku i bez spajanja slučaja s hrvatskim dijelom afere Patrija tužiteljstvo iznese nove dokaze. Kako prenose finski mediji na koje se poziva STA, novi postupak protiv bivših Patrijinih menadžera optuženih da su posao sa Slovenijom osigurali podmićivanjem po očekivanjima sudskih izvora ne može se očekivati prije ove zime, a moguće je da će biti održano i tek u proljeće iduće godine. No, prije toga će im se suditi za slučaj Patrijina posla u Hrvatskoj, do kojega je Patria po sumnjama tužiteljstva također došlo korupcijom.

Teretili su ih da su isplatom mita, preko posrednika iz Austrije, osigurali posao nabavke oklopnih transportera te kompanije za Slovensku vojsku 2006. Tužiteljstvo je u žalbi izrazilo neslaganje s time kako je prvostupanjski sud ocijenio iznesene dokaze, te nezadovoljstvo što je na sudu razdvojen slučaj prodaje oklopnih vozila Patrije Sloveniji od sličnog slučaja prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj, gdje se, također, sumnja na korupciju, jer su posao dogovarali isti bivši Patrijini menadžeri.

U Sloveniji je zbog korupcijskog slučaja Patria, odnosno oprihvaćanja obećanja mita, već pravnomoćno osuđen nekadašnji premijer Janez Janša koji se nalazi u zatvoru, na izdržavanju dvogodišnje kazne. Kazne od 20 mjeseci zatvora na istom su suđenju u Ljubljani bile izrečene bivšem brigadiru slovenske vojske Antonu Krkoviču, te poduzetniku Ivanu Črnkoviču.