c S
Dnevne novosti

Grbin: tražit ćemo ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o dvojezičnosti

04.07.2014 07:16 ZAGREB, 3. srpnja 2014.(Hina), Nakon što je Vlada prebrojala potpise i zaključila da je inicijativu za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti potpisao dovoljan broj građana, predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) ponovio je kako će predložiti da se o referendumskom pitanju konzultira Ustavni sud.

"Nakon što izvješće Vlade dođe u Sabor, bit će sazvana sjednica odbora za Ustav te će se na njoj razmatrati zahtjev za raspisivanje referenduma. Moj prijedlog će biti da se sa zahtjevom ide prema Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pitanja", kazao je Grbin novinarima i najavio da će sjednicu sazvati idući tjedan. Da bi predloženo referendumsko pitanje trebalo poslati na ocjenu ustavnosti suglasni su i HDZ te Hrvatski laburisti.

"Gotovo sam siguran, koliko to mogu biti, da će vladajuća većina odlučiti da ovo referendumsko pitanje ide na ocjenu Ustavnom sudu", kazao je HDZ-ov Davorin Mlakar koji također smatra da bi Sabor trebao konzultirati Ustavni sud, "jer referendumsko pitanje nije najspretnije izabrano". Mlakara čudi sporost kojom je Vlada provjeravala potpise, a tvrdi da je Ministarstvo uprave 2010., kad mu je on bio na čelu, u dva tjedna provjerilo potpise na referendumsku inicijativu o Zakonu o radu, te da su tada provjeravani svi prikupljeni potpisi, a ne samo reprezentativni uzorak, kako je sada učinjeno.

I Laburist Dragutin Lesar drži da referendumsko pitanje o dvojezičnosti treba poslati Ustavnom sudu. "Hoće li to Sabor prihvatiti, u ovom trenutku teško mi je prognozirati. Postoji navodno i mogućnost ili raspoloženje u vladajućoj većini da Sabor svojom odlukom ne raspiše referendum", ustvrdio je Lesar. Smatra da bi takva odluka Sabora bila protuustavna, odnosno da Sabor može samo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili raspisati referendum.

Vlada je utvrdila da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u prosincu prikupio više od 526.549 pravovaljanih potpisa birača za raspisivanje referenduma na kojem bi birači odlučili žele li da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.