c S
Dnevne novosti

U HT-u potpisan novi kolektivni ugovor

07.07.2014 07:16 ZAGREB, 4. srpnja 2014.(Hina), Uprava i dva sindikata HT-a potpisali su novi kolektivni ugovor (KU) kojim je dogovorena socijalna klauzula za radnike koji će biti izdvojeni u tvrtku kćer Ericsson Nikola Tesla.

Socijalna klauzula radnicima buduće Tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje infrastrukture, koji će biti izdvojeni, jamči razinu posla i sigurnost radnog mjesta koje trenutno nemaju ni radnici HT-a, navodi se u priopćenju Hrvatskog sindikata telekomunikacija, koji je zajedno s Republičkim sindikatom radnika Hrvatske potpisao KU. Klauzulom se poslodavac obvezuje osigurati tim radnicima godinu dana prava iz KU i zabranu otpuštanja, a nakon toga visinu prava kakva imaju radnici Ericssona Nikola Tesla uz priznavanje kontinuiteta radnog staža koji obuhvaća i neprekinuti radni staž u HT-u, kao i nastavak staža kod novog poslodavca.

KU-om se zadržava raspon plaća svih platnih razreda, osim najniže plaće 1. platnog razreda, u kojem sada radi samo dvoje radnika. Također je utvrđeno da poslodavac može uvesti šestodnevni radni tjedan isključivo uz suglasnost sindikata. Radnicima će biti isplaćen dar za Uskrs u visini 400 kuna, te prigodna godišnja nagrada u dva dijela - kao regres u visini 1.500 kuna, te božićnica od 1.500 kuna. Umjesto regresa u 2015. godini radnici mogu izabrati uplatu u Zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond.

Poslodavac će platiti dar djeci u visini 600 kuna, a 3.000 kuna djeci samohranih roditelja, djeci s težim smetnjama u razvoju, kao i djeci radnika u obiteljima sa četvero i više djece. Otpremnine koje će radnici dobiti u slučaju poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza bit će u zakonskoj visini za radnike koji imaju od 2 do 10 godina staža u HT-u, a 6400 kuna neto po godini staža u HT-u za radnike s više od 10 godina staža. Ukinute su jubilarne nagrade, a zadržano je pravo svakog radnika na sistematski zdravstveni pregled jednom godišnje.