c S
Dnevne novosti

U tri tjedna 40 tisuća građana postalo e-Građani

08.07.2014 07:14 ZAGREB, 7. srpnja 2014.(Hina), Od početka rada sustava e-Građani zabilježeno je više od 40 tisuća korisnika koji su preko dvjesto tisuća puta koristili usluge tog sustava preko kojeg se primjerice mogu dobiti razne informacije od tijela javne uprave, izvijestila je vlada.

Oko 30 tisuća ljudi postalo je e-Građanima preuzimanjem vjerodajnice ePass u poslovnici Fine, dok su ostali iskoristili već postojeće pristupne podatke drugih sustava (HZMO, HZZ i REGOS) i online postali e-Građani. Također, u sustav e-Građani uključilo se i 2800 korisnika iz sustava AAI@EDU.

Od 14 e-usluga, najpopularnija je Osobni korisnički pretinac u koji korisnici dobivaju brojne obavijesti, uključujući i one o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili registracije vozila, pravima za vrijeme nezaposlenosti i cijepljenju kućnih ljubimaca.

Korisnici su otvorili preko 14 tisuća Osobnih korisničkih pretinaca, koji im omogućuju primanje osobnih informacija i poruka od tijela javne uprave, od čega i oko dvije tisuće aktiviranih mPretinaca. Od početka rada sustava e-Građani sve e-usluge su korištene preko dvjesto tisuća puta.

Najčešće je korištena usluga Osobnog korisničkog pretinca na koju su se korisnici prijavili gotovo 50 tisuća puta, zatim e-usluge HZMO-a s oko 42 tisuće prijava te e-Matice s oko 30 tisuća prijava. Sustav e-Građani dostupan je na adresi https://pretinac.gov.hr