c S
Dnevne novosti

Mimica: Stroga provedba zakona je ključna

09.07.2014 07:16 ZAGREB, 8. srpnja 2014.(Hina), Europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica izjavio je da je stroga provedba Zakona o zaštiti potrošača ključna u provedbi prava potrošača, priopćila je Europska komisije.

"Ključna je stroga provedba zakona. Prava potrošača koja postoje samo na papiru potrošačima ne pomažu. Nužna je učinkovita provedba zakonodavstva u području zaštite potrošača kako bi se prava koja postoje na papiru pretvorila u stvarne koristi za potrošače u praksi", rekao je Mimica na konferenciji "Europska suradnja na provedbi zakonodavstva o zaštiti potrošača" koju je organiziralo talijansko predsjedništvo Vijeća EU-a u Bruxellesu.

Mimica je naglasio da je potrebno stvoriti okvir koji će omogućiti uklanjanje rasprostranjenih prekršaja koji se odnose na nekoliko država članica ili čak i na sve države članice EU-a istovremeno. "U tom kontekstu moramo dobro razmisliti i o ulozi Komisije – prvo kao koordinatora, a zatim i kao pomoći pri prepoznavanju zlouporabe te u odlučivanju o zajedničkim mehanizmima kojima bi se najbolje moglo suzbiti takve zlouporabe na razini EU-a", rekao je Mimica.

Njegova razmišljanja potaknuta su izvješćem o funkcioniranju mreže za suradnju u zaštiti potrošača, koju čine nacionalna tijela zadužena za provedbu europskog zakonodavstva o zaštiti potrošača i Europska komisija, koje je objavljeno 1. srpnja 2014.