c S
Dnevne novosti

Odbor: bez rasprave o strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada

10.07.2014 07:16 ZAGREB, 9. srpnja 2014.(Hina), Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku bez rasprave i jednoglasno "propustio" je predloženu strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Strategija je korak u sustavnom rješavanju radioaktivnog i istrošenog goriva, rekao je ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković.

Zbrinjavanje institucionalnog radioaktivnog otpada, dakle otpada iz znanosti, medicine, industrije, vojne i javne upotrebe te infektivnog otpada, u proteklih 60 godina nije organizirano na sustavan način, ističe Medaković.

Strategija daje odrednice za rješavanje tog problema, jasno dijeli odgovornosti i predviđa uspostavu jednog centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Postupak odabira pogodne lokacije provest će se transparentno, javnost će biti informirana.

Strategijom je predviđeno i zbrinjavanje tzv. crnih rupa u Kaštelima, Plominu i Kutini, lokacijama na kojima se nalaze prirodni radioaktivni materijali, koji moraju biti pod regulatornim nadzorom.

Donošenjem nove strategije prestat će vrijediti strategija iz 2009. godine koja je donijeta bez javne rasprave, polutajno, rekao je predsjednik odbora Željko Jovanović (SDP).