c S
Dnevne novosti

Lalovac: vezano za ukidanje poreza na dohodak u tijeku su brojne simulacije

10.07.2014 07:12 ZAGREB, 9. srpnja 2014.(Hina), Ministar finacija Boris Lalovac izjavio je da se vezano uz ukidanje porezne stope na dohodak od 40 posto izrađuju razne simulacije kako bi se vidio učinak.

Razmatramo dvije opcije i kakve bi to učinke imalo za gospodarstvo. U opciji koja se odnosi na ukidanje porezne stope od 40 posto ukupno je obuhvaćeno 150 tisuća radnika, a u drugoj se opciji razmatra mogućnost da se socijalno ugroženim građanima koji su siromašniji podigne granica za oporezivanje sa sadašnjih 2.200 kuna na 2.600, rekao je ministar Lalovac u središnjem Dnevniku HTV-a. Objasnio je da se ukidanje stope od 40 posto odnosi na radnike kojih je najviše u prerađivačkoj industriji, industriji visoke tehnologije, a također se radi i o velikom broju liječnika, sveučilišnih profesora i znanstvenika.

Prema našim izračunima ukupan učinak ukidanje te stope bio bi oko dvije milijarde kuna. No, dodao je, uz to se javlja i drugi učinak vezan za potrošnju, poticaj gospodarstva i konačno učinak ostajanja liječnika, sveučilišnih profesora i znanstvenika u Hrvatskoj. U zadnje vrijeme mnogi naši liječnici odlaze u inozemstvo na bolje plaćene poslove i ne bi htjeli da nam u Hrvatsku jednog dana umjesto njih dolaze raditi liječnici iz Rumunjske i Bugarske i to samo zato što Hrvatska nije bila porezno stimulativna, rekao je Lalovac. Skloniji sam opciji koja daje jači i snažniji efekt.

Svakako trebamo razmišljati o najugroženijim građanima i na koji ih način pomaknuti iz nižih u više dohotke, a to se može raditi promjenama u ekonomiji, rekao je dodajući da se zbog slabijeg punjenja proračuna od PDV-a za dvije milijarde kuna za sada ne priprema rebalans. Za sada ne pripremamo rebalans proračuna, nakon svih analiza i simulacija koje radimo vidjet ćemo kakav je učinak i onda donijeti konačnu odluku.

Potpuno iz temelja mijenjamo filozofiju punjenja proračuna, a da bi se ostvario i dio vezan za porez na dohodak. I to može biti poticaj za proračunsko punjenje, ocijenio je dodajući da Ministarstvo želi poticati poduzetnike i što se proračuna tiče, Ministarstvo ne želi biti samo računovođa. Naveo je da je u Bruxsellesu iz kojega se danas vratio iznio primjedbu na preporuku EK-a da se u mirovnu odlazi sa 67 godina. To je bila i jedina naša primjedba, nismo pristali na to i imamo godinu dana da o tome još raspravljamo, naveo je ministar Lalovac.