c S
Dnevne novosti

Sud EU-a srušio odredbu da supružnici useljenika moraju znati njemački

11.07.2014 07:12 LUXEMBOURG, 10. srpnja 2014.(Hina/dpa), Turski državljani koji se žele pridružiti svojim supružnicima u Njemačkoj ne moraju znati osnove njemačkog, presudio je u četvrtak Europski sud pravde.

Sud je odluku odnio u slučaju koji je pokrenula jedna Turkinja kojoj je odbijen zahtjev za vizom kako bi se mogla pridružiti svojem suprugu u Njemačkoj jer nije znala osnove njemačkog. Njezin suprug živi u Njemačkoj od 1998., vodi jednu tvrtku i ima neograničenu dozvolu boravka.

Sud je ocijenio da odredba, koju je Njemačka uvela za državljane trećih zemalja 2007., krši sporazum EU-a i Turske iz 1970-ih. "Taj zakon ... novo je ograničavanje slobode poslovnog nastana turskim državljanima", smatra sud. Njemačka tvrdi da time želi spriječiti prisilne brakove i promicati integraciju.

No sud je ocijenio da, iako to mogu biti valjani razlozi, odredba o znanju jezika "zadire dalje od potrebnog", napominjući da se pritom ne odlučuje od slučaja do slučaja.

Sud je također istaknuo da je pridruživanje supružnika "ključno kako bi se turskim radnicima omogućio obiteljski život... i pridonijelo poboljšanju kvalitete njihova boravka i integracije."