c S
Dnevne novosti

Sabor donio Zakon o životnom partnerstvu

16.07.2014 07:24 ZAGREB, 15. srpnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor je s 89 glasova za i 16 protiv donio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.

Vlada, a potom i parlamentarna većina, odbili su zahtjev HDZ-a da se zakon uputi u treće čitanje. Odbačeni su i amandmani kojima je HDZ tražio pravo na priziv savjesti matičara pred kojima se ozakonjuje životno partnerstvo, kao i oni da se iz zakona izbrišu odredbe kojima se uređuje položaj djece u takvim obiteljima te da se izrijekom navede da istospolni partneri nemaju pravo posvajati djecu kao zajednica.

Vlada i parlamentarna većina odbili su i zajednički amandman kojim su Igor Kolman (HNS), Šime Lučin (SDP) i Laburist Branko Vukšić zatražili da se istospolnim partnerima omogući jednako pravo na posvajanje djece kao i bračnim partnerima.

"Držimo da je, imajući u vidu trenutne društvene okolnosti, zakon pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu", obrazložio je ministar uprave Arsen Bauk neprihvaćanje takvog amandmana.

Donošenje zakona s galerije su pljeskom pozdravili aktivisti udruga koje promiču prava LGBT osoba.