c S
Dnevne novosti

Artuković Kunšt: Neisplaćeni radnici sami moraju pokrenuti postupak

17.07.2014 07:16 ZAGREB, 16. srpnja 2014.(Hina), Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izjavila je kako oni koji su oštećeni kaznenim djelom neisplata plaća sami moraju započeti procese kaznenopravne odgovornosti, a ne sudovi jer oni nisu nadležni za to.

To je stvar prijave onih koji su pogođeni kaznenim djelom neisplate plaća, kazala je Artuković Kunšt gostujući na svečanosti prve obljetnice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Dodala je kako bi zaposlenici i sindikati trebali inicijativom i prijavom pokrenuti procesuiranje istaknuvši da je zakonodavno pravno uređen temelj da neisplata plaća postane kazneno djelo. Državno odvjetništvo će sve prijave procesuirati, istaknula je dodavši da je sud taj koji će donijeti pravorijek.

Komentirala je i istup ministra zdravlja Siniše Varge koji se usprotivio tome da se samo liječnicima smije suditi za pogreške i upitao zašto se i drugim profesijama ne sudi za pogreške koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Kazala je kako je pravna politika jedne zemlje od puno šireg interesa od jednog ministarstva, bilo to ministarstvo zdravlja bilo ministarstvo pravosuđa. "To je temeljna politika zaštite vrednota koje određeno društvo ili država želi postaviti na najvišu razinu", istaknula je i dodala da je to dio europskih standarda.

Odbacila je mogućnost izmjene Kaznenog zakona. "Zaštita ljudskog života i pacijenata mora postojati, kaznena odgovornost liječnika postoji u Kaznenom zakonu i u tom smislu ne bismo bili spremni na izmjene tog Zakona već naprotiv", rekla je. Bitnim je ocijenila da nije kaznenopravna odgovornost liječnika tako ustrojena da je svaki liječnik u svakom trenutku odgovoran, već se radi o tome da povreda pravila struke i postupanja čini kazneno djelo. Onaj liječnik koji postupa u skladu sa strukom i zvanjem naravno da neće biti kazneno odgovoran, naglasila je.

Zamjenica ministra za svoj je jučerašnji istup u Saboru kada je u tijeku rasprave o predloženim amandmanima zastupnika na Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, prema ocjenama medija, bila potpuno nepripremljena, rekla da je to posljedica tehničke greške. "Radilo se o tehnički drugačijem redoslijedu dostavljanja amandmana na Ovršni zakon i žao mi je što je zbog tehničke greške ispao totalno neosnovani zaključak o mojoj nespremnosti za temu", kazala je. Ovršni zakon bio je onaj na kojem sam osobno radila i još više mi je žao što je iz ovakvog tumačenja mog, recimo gafa, izgubljena iz vida vrijednost da smo djelomičnim uvažavanjem amandmana prilagodili zakon potrebama današnjeg trenutka i koji se tiče svakog od nas, naglasila je Artuković Kunšt.

Zahvalila je predsjedniku Sabora Josipu Leki koji joj je, kako je rekla, pomogao da se snađe u početnom nesnalaženju u redoslijedu. Danas je obilježena prva godina dana rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, a na prigodnoj svečanosti dodijeljena su priznanja volonterima tog centra.