c S
Dnevne novosti

Ukrajina zadovoljna europskim sankcijama, Rusija optužuje

18.07.2014 07:06 KIJEV/MOSKVA, 17. srpnja 2014.(Hina/AFP/Reuters), Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je u četvrtak zadovoljstvo novim sankcijama koje je Europsko vijeće uvelo Rusiji ocijenivši ih "važnim korakom u pružanju potpore suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine", dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo EU da je podlegla pritisku SAD-a, a najavljene američke sankcije nazvalo "primitivnom osvetom".

"Europa je pokazala svoju solidarnost s Ukrajinom", napisao je Porošenko na Facebooku. "Naš neprekinuti dijalog donio je rezultat. Očekujemo rezoluciju Europskog parlamenta", dodao je, misleći pritom na diplomatsku ofenzivu Ukrajine za dobivanje odlučne potpore EU-a u sukobu s Rusijom koju optužuje za pomaganje separatističkim pobunjenicima na istoku zemlje. Ukrajinski predsjednik nije komentirao američke sankcije protiv Rusije najavljene u srijedu navečer koje su, čini se, puno oštrije od europskih mjera.

Washington i Bruxelles optužuju Moskvu za podupiranje separatističkog nasilja u istočnoj Ukrajini. Europski parlament treba u četvrtak donijeti rezoluciju u kojoj će izraziti potporu Ukrajini i pozvati Moskvu da "ne prijeti Ukrajini vojnom invazijom" te da "prestane pomagati ilegalnim naoružanim skupinama", u protivnom će Europsko vijeće "uvesti nove gospodarske sankcije sektorima" u Rusiji, navodi se u nacrtu dokumenta objavljenog na internetskoj stranici Europskog parlamenta.

Čelnici EU-a odlučili su pojačati restriktivne mjere protiv Rusije, ali bez uvođenja ekonomskih sankcija. Europljani su na summitu u Bruxellesu odlučili obustaviti programe Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rekao je diplomatski izvor. Američki predsjednik Barack Obama objavio je pak uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnjefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija. Tako je imovina ruske naftne tvrtke Rosnjeft u SAD-u zamrznuta pa američke tvrtke više neće moći poslovati s njom.

Nove sankcije odnose se i na drugu najveću rusku tvrtku u proizvodnji plina Novatek, na VEB, državnu banku preko koje se obavljaju sva plaćanja ruske vlade, te na osam tvrtki koje proizvode oružje, no sankcijama ipak nije obuhvaćen Gazprom, najveći proizvođač prirodnog plina na svijetu koji osigurava veliki dio europskih potreba za energijom. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je objavilo da je razočarano time što je Europska unija "podlegla ucjeni američke administracije i, suprotno vlastitim interesima, slijedi put uvođenja sankcija" Moskvi.

Kritizirajući uvođenje novih američkih sankcija Moskva je u četvrtak ocijenila da se radi "o primitivnom pokušaju osvećivanja zbog činjenice da razvoj događaja u Ukrajini ne ide po američkom scenariju". Washington, koji optužuje Moskvu da stoji iza pobune proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, uveo je do sada najjače sankcije Rusiji. "Dobro je poznato da su sankcije mač sa dvije oštrice", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva u kojem se dodaje da Moskva neće dopustiti da je se ucjenjuje te da zadržava pravo uzvratiti protumjerama.