c S
Dnevne novosti

ICAO: drugi tjedan moguć sastanak o sigurnosti zračnog prometa

25.07.2014 07:12 OTTAWA, 24. srpnja 2014.(Hina/Reuters), Organizacija UN-a za civilni zračni promet razmišlja o tome treba li drugi tjedan održati sastanak o sigurnosti zračnog prometa s predstavnicima industrije ali o tome još uvijek nije donesena konačna odluka, rekao je glasnogovornik organizacije u četvrtak.

Ranije su izvori rekli za agenciju Reuters da će se predstavnici Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) sastati s IATA-om i drugima u Montrealu, nakon prošlotjednog rušenja malezijskog zrakoplova nad Ukrajinom. "Sastanak je još uvijek pod znakom pitanja. Očekujem sutra službenu potvrdu hoće li se održati", kazao je glasnogovornik ICAO-e Anthony Philbin.

Europske zrakoplovne kompanije ranije su u četvrtak zatražile međunarodnu reviziju pravila nadlijetanja zemalja u sukobu, nakon pada zrakoplova u Ukrajini i odluke brojnih kompanija da ne lete u zračnu luku u Tel-Avivu. Europska udruga zrakoplovnih kompanija je s Međunarodnom udrugom zračnog prijevoza (IATA) zatražila međunarodnu raspravu o pravilima sigurnosti zračnog prometa, koju bi trebao organizirati ICAO.

"Pad zrakoplova na letu MH17 Malayian Airlines i nedavno otkazani letovi za Tel-Aviv pokazuju da je potrebna rasprava o načinima kako nacionalne vlasti procjenjuju opasnost", naglašava se u priopćenju. Udruga drži da pripreme letova zrakoplovne kompanije moraju temeljiti na neovisnim procjenama opasnosti.

Glavni tajnik europske udruge Atar Husain Kan kaže da pad zrakoplova na letu MH17 Malaysian Airlines, koji je letio u dopuštenom zračnom prostoru, postavlja pitanje o načinu određivanja opasnosti. Pravilima nije određeno trebaju li linijski zrakoplovi nadlijetati ili ne područja u sukobu, a odluke ili preporuke mogu biti donešene na raznim razinama. Svaka zemlja može zatvoriti dio ili cijeli svoj zračni prostor. Također, nadlijetanje može biti zabranjeno ispod određene visine.