c S
Dnevne novosti

"Projekti 100”, akcija za iskazivanje interesa za državnom imovinom

01.08.2014 07:18 ZAGREB, 31. srpnja 2014.(Hina) “Projekti 100”, naziv je akcije Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) čiji je cilj staviti u funkciju državne nekretnine, odnosno iskoristiti ih kao motor razvoja lokalnih jedinica te prikupiti značajna financijska sredstva, mišljenja i ideje javnosti.

Riječ je o sto nekretnina i 20 milijuna četvornih metara površine, od neizgrađenog do izgrađenog građevinskog zemljišta te objekata. Nekretnine se nalaze u svim županijama, a većinom je riječ o bivšim vojnim nekretninama.

Državni ured kao vrlo zanimljive izdvaja vile u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama, bivšu političku školu u Kumrovcu, Muzil u Puli, Hotel Iž u Zadru, Češku vilu na Visu. Izdvaja i Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezaru Sisak, Goli otok, rezidencijalni objekt u Zagrebu, data centar Deanovec i Vjesnik u Zagrebu.

"Cilj je nekretnine staviti u funkciju, imovina Republike Hrvatske mora i može biti u službi gospodarskog rasta, treba biti pokretač razvoja jedinica lokalne i područne samouprave, ujedno i prilika za inovatore i poduzetnike, investitore, županije, općine, za sve one s vizijom i idejom", ističe Ured.

Državni ured pokreće savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i istu poziva da se, popunjavanjem obrasca, obrati putem mail adrese projekti100@duudi.hr s prijedlozima, mišljenjima i idejama te iskazom interesa za nekretnine u državnom vlasništvu. Svi zainteresirani to mogu učiniti do 15. rujna 2014., nakon čega će se pristigli prijedlozi pregledati te ići u organiziranje javnih natječaja za davanje u zakup, najam, prodaju, itd., sve sukladno zakonu.

Državni ured je na svojim stranicama priložio i tablicu s popisom svih nekretnina, njihovom površinom, lokacijom i kratkim opisom. Trenutna namjena tih nekretnina određena je prostornim planom jedinica lokalne samouprave, napominje Ured. Realizacija akcije „Projekti 100“ pridonijet će razvoju gospodarstva lokalnih područja te boljoj kvaliteti života lokalnog stanovništva, naglašava Ured.