c S
Dnevne novosti

Josipović: potreban nacionalni konsenzus o budućnosti HRZ-a

08.08.2014 07:10 ZAGREB, 7. kolovoza 2014.(Hina), Potrebno je postići nacionalni konsenzus o budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), no riječ je o velikoj i važnoj financijskoj i političkoj odluci koju u konačnici treba donijeti Hrvatski sabor, izjavio je u četvrtak navečer hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović.

"Pozivam na nacionalni konsenzus o budućnosti HRZ-a. To je odluka koja je teška: s jedne strane, to je ozbiljan financijski zahvat, dok s druge strane mogući partnerski aranžman jest nešto što ima svoju političku ali i gospodarsko-ekonomsku dimenziju", istaknuo je Josipović u razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a, iz Baške Vode. Podsjetio je da Hrvatska raspolaže s 12 zrakoplova tipa Mig-21, te da naš zračni prostor za sada nije ugrožen ali da će ta borbena sposobnost trajati do 2024., kada ističu sve licence. "Odluku o tome da li ćemo nabaviti nove avione ili ćemo sigurnost hrvatskog zračnog prometa rješavati u okviru partnerstva s našim NATO saveznicima treba donijeti najkasnije do 2016. Slažem s tim da je tu odluku trebalo možda i prije donijeti", naglasio je predsjednik Josipović.

Ponovio je kako je to odluka koju treba donijeti prije svega Hrvatski sabor, jer je to velika i važna financijska i politička odluka, koju trebaju donijeti nadležna politička tijela. "Tu zaista preporučam konsenzus", istaknuo je Josipović. Napomenuo je i da još nije dobio preliminarno izvješće o prekjučerašnjoj nesreći borbenog zrakoplova MiG-21 HRZ-a kraj Velike Gorice. "Treba biti strpljiv i dopustiti da stručnjaci odrade svoj posao jer samo temeljem pouzdanog izvješća možemo točno znati što se desilo i kako treba reagirati", dodao je, te ocijenio kako je ta situacija ponovno pokazala da imamo možda stare avione ali odlične i pouzdane pilote. Vijeće za obranu, tijelo koje se specifično bavi nacionalnom obranom i strategijom obrane, sastat će se početkom rujna, kada će biti riječi i o padu borbenog zrakolova MiG-21 te će se razgovarati o budućnosti HRZ-a, najavio je Josipović, dodavši da će se prije toga, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, sastati sa čelnicima oporbe kako bi čuo i njihovo mišljenje."U pripremi sastanka Vijeća za obranu rado ću čuti što misle svi akteri na hrvatskoj sceni", kazao je predsjednik, još jednom naglasivši da u konačnici odluku mora donijeti Hrvatski sabor.

Na novinarsko pitanje treba li ministar obrane Ante Kotromanović dati ostavku, Josipović je napomenuo da već postoji stručno povjerenstvo koje radi na utvrđivanju kakva je i čija odgovornost. Treba vidjeti da li su poštovane sve proceudre ili je riječ o pogrešci tehničke naravi; o tome ovisi odgovor na pitanje tko je odgovoran. U svakom slučaju, riječ je o događaju u kojem se mora vrlo jasno locirati odgovornost i onaj tko je odgovoran treba podnijeti ostavku, kazao je, napomenuvši da pad MiG-a treba ozbiljno shvatiti. Za odluku o eventualnom prizemljenju hrvatskih MiG-ova zbog sumnje u tehničku neispravnost trenutno ne postoje nikakve indikacije, dodao je. Kao ilustraciju o kakvoj je velikoj financijskoj odluci riječ kada je u pitanju budućnost HRZ-a, predsjednik je rekao da je najjeftinija varijanta za nabavku novih aviona nabavka Gripena, koja bi stajala oko 550 milijuna eura, dok bi avion F-16 stajao oko milijardu eura. "To je jedna vrlo ozbiljna investicija dok remont košta kroz tri godine oko 140 milijuna kuna. Moramo voditi računa da svaka od tih odluka nosi ozbiljne implikacije po nacionalno gospodarstvo i tu treba donijeti racionalnu odluku koja će s jedne strane štititi našu nacionalnu sigurnost ali i jamčiti da Hrvatska neće bankrotirati", kazao je.

Predsjednik Josipović u petak će se u Makarskoj sastati sa saudijskim princom Waleedom bin Talalom bin Abdul-Azizom al Saudom, jednim od najutjecajnijih ljudi Saudijske Arabije kada je riječ o gospodarstvu i investicijama. Na sastanku, kojemu će nazočiti i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i načelnik glavnog stožera OS RH Drago Lovrić, neće se sklapati poslovi, već je riječ o sastanku kojim Hrvatska otvara vrata prema drugim zemljama, a neke od tema bit će angažman hrvatske vojne industrije u Saudijskoj Arabiji, vojna suradnja te investicije u Hrvatskoj.