c S
Dnevne novosti

Povijesna presuda protiv dvojice najviših dužnosnika Crvenih Kmera osuđenih na doživotni zatvor

08.08.2014 07:03 PHNOM PENH, Kambodža, 7. kolovoza 2014.(Hina/AFP), Dvojica najviših dužnosnika Crvenih Kmera koji su još živi osuđeni su u četvrtak na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti, u povijesnoj presudi donesenoj 35 godina nakon pada režima u kojem je u Kambodži od 1975. do 1979. stradalo gotovo dva milijuna ljudi.

Ideolog režima Nuon Chea (88) i predsjednik Demokratske Kampućije Khieu Samphan (83) proglašeni su krivima za zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje stanovništva, politički progon i druga nečovječna djela, među kojima su prisilne selidbe i nestanci, rekao je Nil Nonn, sudac na sudu u Phnom Penhu koji zasjeda pod pokroviteljstvom UN-a. Optuženici nisu pri izricanju kazne pokazali nikakve emocije, a njihovi su odvjetnici najavili da će se žaliti. Unatoč najavljenoj žalbi, "ovo je povijesni dan za kambodžanske žrtve koje su čekale 35 godina" na pravdu, rekao je Lars Olsen, glasnogovornik suda. Suđenje je počelo 2011., a kako bi im se prije smrti izrekla barem jedna presuda, složena procedura je podijeljena na nekoliko dijelova. Presuda je donesena u prvom "mini-procesu" koji se odnosi na zločine protiv čovječnosti povezane s jednom od najvećih prisilnih migracija u modernoj povijesti.

Nakon što su preuzeli vlast u travnju 1975., Crveni Kmeri su ispraznili gradove kako bi stvorili agrarno društvo, bez novca i građana. Dvojica optuženika nijekala su sve optužbe, tvrdeći da nisu bili odgovorni za zločine režima koji je stajao života gotovo četvrtinu stanovništva zemlje. Na početku suđenja u lipnju 2011., prije njegove podjele, na optuženičkoj klupi bilo je četvero ljudi. Ministrica socijalnih pitanja režima Ieng Thirith oslobođena je 2012. jer zbog demencije nije bila sposobna za suđenje, a njezin suprug Ieng Sary, bivši ministar vanjskih poslova, umro je prošle godine u 87. godini života.

Sud, kritiziran zbog svoje sporosti, do sada je donio samo jednu konačnu presudu i to protiv Doucha, pravim imenom Kaing Guek Eava, šefa zatvora u Phnom Penhu u kojem je 15.000 ljudi mučeno i potom izvan grada pogubljeno. Osuđen je 2012. na doživotni zatvor. Drugi proces protiv Nuon Chea i Khieu Samphana otvoren je potkraj srpnja. Odnosi se na genocid nad Vijetnamcima i muslimanskoj manjini Cham, prisilne brakove i silovanja te zločine počinjene u nekoliko radnih logora i zatvora. Pol Pot, "brat broj 1", umro je 1998. a da mu se nije sudilo.