c S
Dnevne novosti

Josipović: pravna nesigurnost odbija investicije

18.08.2014 07:16 MARIJA BISTRICA, 17. kolovoza 2014.(Hina), Zakon o strateškim investicijskim projektima RH može privući strana ulaganja samo do određene mjere, a dokle god postoji pravna nesigurnost Hrvatska će imati problema s investicijama, izjavio je u nedjelju hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Mariji Bistrici.
"Mislim da moramo razlikovati dvije stvari, zakon samo do jedne mjere može pomoći u privlačenju investitora. Prema tome, dokle god imamo postupke po ovom ili onom zakonu koji dugo traju, dok god imamo sudske postupke kada je to potrebno radi zaštite interesa investitora, dok traju toliko koliko traju, dok postoji pravna nesigurnost, dok se propisi prečesto mijenjaju, imat ćemo problema s investicijama", kazao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara. Naglasio je kako je dobru gospodarsku kvalitetu i klimu svakako potrebno graditi na svim razinama - vlade, države, županija, gradova i općina.


"No, ima puno toga što se relativno brzo može raditi i bez novih zakona i velikog angažmana samog Sabora", dodao je. Upitan je li istina da SAD od Hrvatske traže da pošalje helikoptere u Ukrajinu kako bi zauzvrat dobila vojne helikoptere Black Hawk, Josipović je odgovorio kako "Amerika od nas ne traži ništa". "To je jedan od aranžmana koji je bio ponuđen od strane našeg ministra (obrane Ante) Kotromanovića. Ja osobno nisam siguran da će do njega doći. Ali, ne radi se ni o kakvom pritisku i čak nisam siguran da postoji sklonost druge strane za takav aranžman", ustvrdio je.

Napomenuo je kako je hrvatski zračni prostor siguran do 2024. a da sami helikopteri ne spadaju u uži korpus ratnog borbenog zrakoplovstva koji je trenutno pod raspravom i o kojemu se tek trebaju donijeti odgovarajuće odluke. "Vrlo je važno da imamo vrlo kvalitetne helikoptere, a ovi koje imamo jesu kvalitetni, posebice kad je riječ o transportu i pomoći u stanjima krize, požarima poplavama itd", kazao je Josipović, napomenuvši kako ipak, kada je riječ o budućnosti, Hrvatska tek treba vidjeti što će se događati za pet, deset ili više godina.

Na pitanje novinara je li istina da Ina od Kurda kupuje naftu, a da se Bagdad tome protivi, predsjednik Josipović je kazao kako on na to ne može odgovoriti. "Ja to ne znam i ne trebam znati. Tržište je slobodno, s kim Ina posluje to je njena stvar, ako ne krši neki međunarodni propis. Koliko znam, nikakvi se propisi ne krše. Prema tome, od koga Ina kupuje i da li kupuje nije nešto čime bi se hrvatska država trebala baviti", istaknuo je.