c S
Dnevne novosti

Izrael se priprema za zabranu izvoza u EU sa Zapadne obale

19.08.2014 07:10 TEL AVIV , 18. kolovoza 2014.(Hina/dpa), Izrael se priprema za najavljenu zabranu uvoza u EU peradi, jaja i mlijeka proizvedenih na farmama na Zapadnoj obali.

EU je objavila u veljači da će zabraniti izvoz navedenih proizvoda sa židovskih farmi na Zapadnoj obali, pozivajući se na zdravstvene razloge jer EU ne priznaje aktivnosti izraelskog ministarstva poljoprivrede na području koje se od 1967. smatra okupiranim.

Izrael još uvijek pokušava uvjeriti Bruxelles da promijeni mišljenje uoči stupanja zabrane na snagu krajem mjeseca. Glasnogovornik izraelskog ministarstva poljoprivrede Amnon Leiberman kazao je da će "šteta biti minimalna" čak i ako mjera stupi na snagu.

No ono što Izrael svakako želi izbjeći, po pisanju tamošnjeg poslovnog lista Markera, širenje je mjere zabrane izvoza na voće i povrće, što bi za Izrael bilo mnogo bolnije.

Godine 2012. EU je ukinula povlaštene carinske stope izraelskim proizvodima sa Zapadne obale i zadržala ih samo za dobra proizvedena u izraelskim granicama prije 1967. godine.