c S
Dnevne novosti

SAD vrlo zabrinut zbog prekida primirja, optužuje Hamas

20.08.2014 07:08 WASHINGTON, 19. kolovoza 2014.(Hina/AFP), Sjedinjene Države objavile su u utorak da su "vrlo zabrinute" zbog prekida izraelsko-palestinskog primirja u Gazi i za to su optužile islamistički pokret Hamas.

"Veoma smo zabrinuti zbog današnjih događaja, osuđujemo nastavak raketiranja i, kao što smo rekli Izrael ima pravo na obranu od tih napada", rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf, primivši informaciju o "prekidu primirja" u palestinskoj enklavi. Američka glasnogovornica je ocijenila da je "Hamas odgovoran za sigurnost u Gazi" i da su "rakete ispaljivane iz Gaze".

"Pozivamo na trenutačan prekid raketiranja i na nastavak pregovora o primirju", istaknula je Harf, rekavši da se nada "trajnom" primirju ili barem njegovu "privremenom produljenju". Nešto ranije je predstavnik palestinskog islamističkog pokreta Hamasa u pregovaračkom izaslanstvu u Kairu upozorio da su izgledi za postizanje trajnog primirja s Izraelom u Pojasu Gaze "propali".

SAD je ovih dana donekle bio po strani sukoba u Gazi a zadnja izravna intervencija državnog tajnika Johna Kerryja dogodila se koncem srpnja, na pregovorima o primirju između Izraela i Hamasa. Washington se uvelike svrstao na stranu Izraela, nazivajući Hamas "terorističkom" skupinom, premda je osudio i izraelske napade na palestinske civile, napose na UN-ove škole u Gazi.