c S
Dnevne novosti

Nacionalne manjine i godina u EU

25.08.2014 07:12 LIPOVLJANI , 23. kolovoza 2014.(Hina), Na okruglom stolu "Nacionalne manjine nakon ulaska Hrvatske u EU - prva godina iskustva", održanom u Lipovljanima, ocijenjeno je da Hrvatska, kad je riječ o zaštiti prava nacionalnih manjina, ima najbolje zakonodavstvo, ali da se u proteklih godinu dana, često pod pritiskom, u svakodnevnom životu ta prava nedovoljno primjenjuju.

Izaslanik predsjednika Republike i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer kaže da je u proteklih godinu dana u praksi došlo do stagnacije, a negdje i do pokušaja da se prava nacionalnih manjina marginaliziraju ili gurnu u stranu. Istovremeno, EU nema mehanizma kojima bi nas natjerala da provedemo sve što smo propisali Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

"Stoga trebamo zadržati razinu ostvarenih prava koja smo imali", rekao je Branko Sočanac, ravnatelj Vladinog Ureda za prava nacionalnih manjina, Predstavnici nacionalnih manjina poručili su da prava nacionalnih manjina nisu neka dodatna prava kojima bi se poboljšao položaj manjina u odnosu na ostale građane, već su to prava koja osiguravaju da pripadnici manjina mogu ostvariti svoja ljudska prava ravnopravno s drugima.

"To uvijek ima posebnu važnost i težinu za mjerenje stanja društvene svijesti i političke kulture u svim demokratskim društvima. Ono što tražimo za sebe ne možemo suspendirati drugima", zaključeno je na okruglom stolu održanom u okviru Lipovljanskih susreta, kulturne i gospodarske manifestacije nacionalnih manjina, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Ivo Josipović.