c S
Dnevne novosti

U Dubrovniku međunarodni skup o ljudskim pravima

26.08.2014 07:14 DUBROVNIK, 25. kolovoza 2014.(Hina), U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku počeo je međunarodni skup "Različitost ljudskih prava, ljudska prava i nasilje - The Diversity of Human Rights, Human Rights and Violence", na kojem sudjeluju vodeći europski stručnjaci koji se bave akademskim istraživanjem ljudskih prava.

Cilj im je, iz interdisciplinarne perspektive, ukazati na probleme s kojima se koncept ljudskih prava susreće u suvremenom dobu asimetričnih sukoba, civilnih ratova, intradržavnog nasilja te međunarodnih humanitarnih intervencija.

Posebno će se osvrnuti na aktualne sukobe u Iraku, Siriji i Ukrajini. Skup je otvorio profesor Georg Lohmann sa sveučilišta u Magdeburgu koji je ukazao na razlikovanje koncepata legitimiteta primjene sile i primjene nasilja.

Međunarodni skup će se nastaviti brojnim predavanjima, koja će održati i hrvatski znanstvenici, prof. Ana Matan s Fakulteta političkih znanosti, prof. Neven Petrović sa Sveučilišta u Rijeci te dr. sc. Senada Šelo Šabic s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Na skupu, koji traje do 30. kolovoza, sudjelovat će i mladi hrvatski znanstvenici, doktorski kandidati s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.