c S
Dnevne novosti

Oporba kazneno prijavila gradonačelnicu Siska

27.08.2014 07:14 SISAK, 26. kolovoza 2014.(Hina), Oporbene stranke u sisačkom Gradskom vijeću - HDZ, HSLS, HSP AS i HSS podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP), zbog višemilijunskog pogodovanja i namještanja poslova udruzi “Kopa Beach”, čili su članovi bliski SDP-u.
U kaznenoj prijavi navodi se da je SDP-ova gradonačelnica Ikić Baniček iskoristila svoj položaj i pogodovala udruzi "Kopa Beach" da dobije višemilijunski posao kod Hrvatskih željeznica (HŽ), čime je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, rečeno je na konferenciji za novinare sisačke oporbe. Predsjednik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan istaknuo je kako se njihova kaznena prijava temelji na mailovima gradonačelnice Ikić Baniček, kojima lobira kod bivšeg čelnika HŽ Infrastrukture Darka Peričiča, da se radovi demontaže dijela željezničke pruge između Siska i Karlovca, vrijedni desetak milijuna kuna, dodijele upravo udruzi "Kopa Beach", čiji su članovi bliski SDP-u.

Udruga "Kopa Beach" je utemeljena samo sedam dana prije potpisivanja ugovora s HŽ Infrastrukturom, a mail je gradonačelnica u HŽ poslala dva tjedna prije osnutka te udruge, dodao je. Ugovor s HŽ infrastruktorom udruga je potpisala početkom studenoga 2013., za izvođenje radova koristila je podizvođače. “Smatramo da je takvim postupanjem Kristina Ikić Baniček iskoristila svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao gradonačelnica i predsjednica sisačkog SDP-a, te je njezinim protežiranjem 'Kopa Beach' dobio unosan posao.

S obzirom na bliskost članova udruge SDP-u, pretpostavljamo da će stranka kao i gradonačelnica od vrijednosti prodane sirovine imati koristi”, stoji u kaznenoj prijavi koja je upućena i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, USKOK-u i Ravnateljstvu policije. Mediji su početkom kolovoza objavili da je sisački HDZ objavio mail i dopis kojeg je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček poslala sad već bivšem čelniku HŽ infrastrukture, Darku Peričiću, a u kojem lobira za udrugu "Kopa Beach", kako bi dobila posao na demontiranju pruge od Petrinje do Karlovca.