c S
Dnevne novosti

EU pokušava osigurati plin za zimu

29.08.2014 07:12 FRANKFURT, 28. kolovoza 2014.(Hina/Reuters), Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger kazao je u četvrtak da Unija traži načine da napuni svoja plinska skladišta i smanji napetost između Ukrajine i Rusije kako bi osigurala plinske pošiljke iz Rusije tijekom zime 2014/2015.

Ukrajina je u srijedu upozorila Europu da bi Rusija ove zime mogla prekinuti dostavu plina za kontinent, ali Moskva kaže da će se opskrba nastaviti unatoč političkoj situaciji. Oettinger je kazao za njemačku televiziju ARD da je jedan od prioriteta smanjiti napetosti između Kijeva i Moskve. "Trebamo rješenje koje će spriječiti porast napetosti između Ukrajine i Rusije", kazao je.

Trostrane plinske konzultacije održat će se u Moskvi u petak između Rusije, Ukrajine i EU-a. Rusija je u lipnju prekinula dostavu plina Ukrajini. Ukrajina, koja koristi oko 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje, polovicu od Njemačke, mogla bi se naći u iskušenju da iskoristi plin namijenjen EU-u za svoje vlastite potrebe, rekao je Oettinger.

Europa je oprezna, kaže Oettinger. "Spremamo se. Imamo rasprave na dnevnoj razini o tome kako napuniti skladišta". Čelnici EU-a trebali bi u listopadu predstaviti plan kako osigurati da ove zime bude dovoljno plina.