c S
Dnevne novosti

OESS zadovoljan potpisivanjem deklaracije o suradnji na traženju nestalih

01.09.2014 07:24 ZAGREB, 29. kolovoza 2014.(Hina), Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) čestitala je u petak predsjednicima Hrvatske, Crne Gore, Srbije i predsjedatelju Predsjedništva BiH na potpisivanju Deklaracije Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe.

Ivo Josipović, Filip Vujanović, Tomislav Nikolić i Bakir Izetbegović potpisali su ranije u Mostaru Deklaraciju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) kojom su se njihove države obvezale unaprijediti suradnju u pronalaženju nestalih osoba, kojih nakon ratova 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek ima 12.000, a to, osim što je humanitarno pitanje, opterećuje i političke međudržavne odnose.

Predsjedatelj OESS-a švicarski ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter rekao je kako je potpisivanje Deklaracije "hrabar i važan korak u poticanju procesa pomirenja na zapadnom Balkanu i utire put daljnjem poboljšanju odnosa među država i među građanima u regiji, uključivo, kao najvažnije, među pripadnicima mladog naraštaja", kaže se u priopćenju. "Priznajući da su države prije svih odgovorne kada se radi o nestalim osobama, vlade mogu također pridonijeti jačanju razvoja demokratskih društava i odgovornosti pri vladanju", naglasio je.

Predsjedatelj OESS-a rekao je kako podupire ovu regionalnu inicijativu te pozvao i druge države da učine slične korake. Cilj Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe je uspostava suradnje između država na pronalaženju i identificiranju osoba nestalih tijekom ratnih sukoba ili uslijed kršenja ljudskih prava. Tom Deklaracijom želi se unaprijediti međunarodna suradnja u pronalaženju nestalih osoba i to jasnijim definiranjem uloge vlada u tom procesu.