c S
Dnevne novosti

Europski ministri o ruskom vojnom angažmanu u Ukrajini: to je rat

01.09.2014 07:08 ZAGREB, 29. kolovoza 2014.(Hina), U Ukrajini je rat, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Poljske nakon izvanrednog sastanka NATO-a koji je potvrdio da se ruski vojnici bore u Ukrajini uz proruske pobunjenike, a zabrinutost su izrazili i njemački te češki šef diplomacije, prenosi agencija AFP.
"Ako je to nalik ratu, izgleda poput rata i gine se kao u ratu, onda je to rat", napisao je Sikorski na svome Twitteru. Sikorski je tako odgovorio švedskome šefu diplomacije Carlu Bildtu koji je napisao da stvari treba nazvati njihovim imenom i da je "to druga ruska invazija na Ukrajinu u godinu dana".

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier u petak je, otvarajući neformalni sastanak s europskim kolegama u Milanu, upozorio "da je stanje, koje je već opasno na istoku Ukrajine, dosegnulo novu dimenziju"."Kršenje granice, čemu svjedočimo, budi strahovanja da bi stanje moglo izmaknuti kontroli", rekao je Steinmeier i pozvao Rusiju "na razum", da "stavi karte na stol" i pregovara s Kijevom o političkom rješenju krize dok ne bude prekasno.

Češko ministarstvo vanjskih poslova u petak je oštro osudilo sudjelovanje ruskih vojnika u vojnim operacijama u Ukrajini. "Češka Republika smatra ulazak vojnika Ruske Federacije na ukrajinski teritorij (...) ozbiljnom prijetnjom miru i stabilnosti cijele Europe", i poziva Rusiju da "odmah povuče svoje vojnike", stoji u priopćenju.

Ranije u petak NATO je na izvanrednoj sjednici zbog krize otvorio vrata Ukrajini za postupak učlanjenja u taj savez i pozvao Rusiju da "prekine nezakonite vojne aktivnosti" u Ukrajini kojima očito krši suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje.