c S
Dnevne novosti

Hollande i Draghi složno glede deflacije

02.09.2014 07:08 ZAGREB, 1. rujna 2014.(Hina/Reuters), Francuski predsjednik Francois Hollande i čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u ponedjeljak su se složili da deflacija i slabi rast prijete gospodarstvu Europske unije, kazao je dužnosnik ureda francuskog predsjednika.
Draghi je prošli tjedan pozvao da se naglasak stavi više na fiskalni poticaj nego na stroge mjere štednje, što je uzrujalo njemačke čelnike, dok je ta izjava naišla na dobrodošlicu u Francuskoj.

"Mislim da se slažemo oko dijagnoze", kazao je Hollandeov savjetnik novinarima nakon jednosatnog sastanka šefa francuske države i Draghija u Elizejskoj palači. Dvojac se složio da su slabi rast i prijetnja deflacije u Europskoj uniji problemi s kojima se treba ozbiljno pozabaviti, dodao je savjetnik.

Francuska je izdvojena kao "troma" i u inače mlakom europskom oporavku zbog slabog gospodarskog rasta, rekordne nezaposlenosti i opetovanih odlaganja da svoj javni deficit smanji na ispod tri posto.

Hollande je Draghiju kazao da će Francuska poštovati svoje obveze."Pravila treba poštivati i Francuska će to učiniti", poručio je savjetnik.