c S
Dnevne novosti

Na snazi novi Obiteljski zakon, pravilnici na snazi za osam dana

02.09.2014 07:24 ZAGREB, 1. rujna 2014.(Hina), Novi Obiteljski zakon koji je stupio na snagu 1. rujna među najvažnijim izmjenama uvodi novi institut - Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi kada roditelji ne žive zajedno te tablicu o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta, kolokvijalno nazvanu tablica za uzdržavanje.

Uz stupanje zakona na snagu donijeti su i potrebni pravilnici koji će na snagu stupiti danom objave u Narodnim novinama, otprilike za osam dana. S radom je otpočeo i neovisni Centar za skrbništvo i to s osam zaposlenih na četiri lokacije, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Sudski postupci otpočeti ranije dovršit će se po starom Obiteljskom zakonu, koji je uz nekoliko izmjena na snazi bio od 2003. Ukoliko roditelji ne žive zajedno moraju sastaviti Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, dakle dogovoriti se o svim bitnim pitanjima, od toga gdje će i s kim dijete živjeti, vremenu koje će provoditi sa svakim roditeljem, o komunikaciji u vezi s djetetom i o uzdržavanju, odnosno alimentaciji.

Prilikom određivanja visine uzdržavanja roditelji se mogu koristiti tablicom o prosječnim potrebama djeteta koje će, objašnjava pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih Hrvoje Sadarić, resorno Ministarstvo objavljivati svake godine. Obrazac Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi dostupan je na web stranici Ministarstva zajedno s uputama za popunjavanje. Nakon što roditelji usuglase Plan on se kao smjernica dostavlja sudu koji će provjeriti je li u skladu s najboljim interesom djeteta i nakon toga ga potvrditi, čime postaje ovršna isprava koja zamjenjuje sudsku presudu za uzdržavanje i kontakte s djetetom.

Ovakva, nova procedura skratit će vrijeme utvrđivanja visine alimentacije i poboljšati skrb za dijete, ističe Sadarić i objašnjava da će po novom zakonu sudovi rješavati samo one situacije kada se roditelji ne mogu dogovoriti, odnosno kada zbog međusobne konfliktne situacije nisu u stanju donijeti Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Po tablici o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta, roditelj koji s njim ne živi i ima plaću od 5.500 do 6.500 kuna plaćat će 1.190 kuna ako je dijete staro do šest godina, za dijete od 7 do 12 godina 1.392, a od 13 do 18 godina 1.525 kuna.

To su minimalni iznosi koji se u dogovoru mogu mijenjati, a u slučaju da roditelj to ne može plaćati, sud može procijeniti drugi iznos, navodi Sadarić. Iznad maksimalne plaće od 20 tisuća kuna, ako se roditelji ne dogovore, iznos alimentacije također će procijeniti sud. Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi roditelji mogu sporazumno mijenjati i ako dođe do potrebe povećanja uzdržavanja, radi bolesti ili drugih djetetovih potreba.

Novi obiteljski zakon Sabor je donio u srpnju, a odmah po donošenju na snagu su stupile tek pojedine njegove odredbe. To je ponukalo skupinu odvjetnika koji se bave obiteljskim pravom da se obrate Ustavnom sudu s primjedbom da je to protuustavno i da je nastupila zbrka u kojoj su na snazi dva Obiteljska zakona.

Sadarić objašnjava da su na snagu odmah po donošenju stupile samo one odredbe novog Obiteljskog zakona koje su bile potrebne za osnivanje Centra za skrbništvo, odnosno njegovu registraciju, donošenje dokumenta potrebnih za njegov rad i za raspisivanje natječaja za zapošljavanje osam pravnika s položenim pravosudnim ispitom i iskustvom u sferi obiteljskoga prava. Da nije bilo tako, Centar s ne bi mogao otpočeti s radom, a novi Obiteljski zakon uz ostalo propisuje da osobe s posebnim potrebama kada ostvaruju svoja prava moraju imati posebnoga skrbnika, istaknuo je Sadarić.

I u novom Obiteljskom zakonu, obvezu uzdržavanja unučadi imaju bake i djedovi, ali samo ukoliko njihova djeca to ne čine. Ta odredba proizlazi iz obveze unučadi da skrbe o bakama i djedovima. No, ukoliko bake i djedovi nisu u mogućnosti tu obvezu ispunjavati zbog malih primanja, o tome će odlučivati sudovi.