c S
Dnevne novosti

Stažnik: zaštita ljudskih prava - prioritet društva i države

02.09.2014 07:18 NOVI VINODOLSKI, 1. rujna 2014.(Hina), Hrvatska zastupnica pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu Štefica Stažnik na svečanom otvaranju Međunarodne ljetne škole za ljudska prava u Novom Vinodolskom rekla je da je prioritet države da ljudska prava štite stručno i pravično kako bi se smanjio broj žalbi sudu u Strasbourgu.
Zaštita ljudskih prava mora biti dugoročni i kontinuirani cilj, posebice nas pravnika i pravnih stručnjaka i to dugoročni cilj društva i države, rekla je Štefica Stažnik. Stručne i pravične presude, smanjit će broj žalbi hrvatskih građana koji se obraćaju sudu u Strasbourgu, a često su to pojedinci, prema kojima se pravnici, suci naših sudova, nisu ponijeli korektno, rekla je Stažnik.

Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Eduard Kunštek, otvarajući Ljetnu školu za ljudska prava, rekao je kako su zanimanja pravnika kao i liječnika, vrlo osjetljiva i ozbiljna jer se pravnicima i liječnicima redovito obraćaju ljudi kada imaju neki problem, a te probleme treba rješavati stručno i kompetentno, u našem primjeru poštujući Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U radu Škole koja se održava u vijećnici frankopanskoga kaštela u kojoj je 6. siječnja 1288. donesen glasoviti Vinodolski zakon, bit će do subote obrađeno više tema, koje prati 20 studenata pravnih fakulteta iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita, te Mostara i Podgorice. Teme ovogodišnje škole su: Postupci pred Europskim sudom za ljudska prava, Ljudska prava između teorije i prakse, Vinodolski zakon i hrvatska pravna tradicija, Mediji i zaštita prava na privatni život, Pravo na mirno uživanje vlasništva itd.

Među predavačima su osim Štefice Stažnik i Eduarda Kunšteka, predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak, prof. Željko Bartulović, prof. Francesco Tagliarini sa Sveučilišta u Bergamu i mnogi drugi pravni stručnjaci. Otvorenju Međunarodne ljetne škole za ljudska prava nazočio je danas i Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci.