c S
Dnevne novosti

Završen Bledski strateški forum

03.09.2014 07:16 LJUBLJANA, 2. rujna 2014.Hina, Održavanjem panela o regionalnoj suradnju na području zapadnog Balkana u utorak na večer je na Bledu završen dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 sudionika iz 65 zemalja i međunarodnih ustanova.
Suradnju na području jugoistočne Europe potrebno je jačati, kao i međusobno povjerenje, a perspektiva članstva u EU za sve države u jugoistočnoj Europi predstavlja za to odličan okvir, zaključili su u utorak sudionici panel rasprave o regionalnoj suradnji na Balkanu na strateškom forumu na Bledu, na kojemu je sudjelovala i potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je rekla da se odavno zalaže za jačanje regionalne suradnje i da je to bilo njezino stajalište i u vrijeme kad su rezerve prema toj politici imale mnoge zemlje u susjedstvu te da perspektiva članstva u EU predstavlja odličan okvir za jačanje takve politike i jačanje gospodarskih i drugih odnosa.S obzirom da se rasprava odvijala oko obnove povjerenja, Pusić je rekla da kao veći problem vidi to što zemlje i njihovi političari u međusobnim odnosima nisu sposobni "artikulirati politički interes", što je po njezinim riječima "stvar političke raciuonalnosti i zrelosti" koja se u ovome dijelu Europe "još traži".

Govoreći o jačanju regionalne suradnje i povjerenja, Pusić je rekla da je zadnjih 10-15 godina u tom pogledu došlo do velikih promjena, od potpunog neprihvaćanja politike regionalne suradnje, pa do situacije u kojoj je svi podržavaju, a to je omogućila perspektiva ulaska svih država u EU. "Cijeli projekt EU-a je za regionalnu suradnju odlična stvar, jer nema nijedne države koja bi rekla mi smo protiv članstva u Uniji. Zato je na tome moguće graditi uspješnu regionalnu suradnju", rekla je Pusić, dodavši da je u nacionalnom interesu Hrvatske da sve zemlje u susjedstvu postanu članice Europske unije.

Bivši srbijanski ministar vanjskiih poslovga Goran Svilanović izjavio je da će ulazak preostalih država na Balkanu u EU biti dugotrajan i specifičan u odnosu na primanje Slovenije i Hrvatske, a da stvari može pospješiti i regionalna suradnja. "To će biti specifičan proces jer su to države sa specifičnim problemima", kazao je Svilanović. On je posebno upozorio na problem niskog BDP-a u tim zemljama zbog čega se pojavljuje problem i u ostvarenju infrastrukturnih projekata koji su regionalno usmjereni, ali nemaju financijsku potporu.

Budući da su zemlje u jugoistočnoj Europi gospodarski siromašne, primjetna je u državama EU-a skeptičnost prema njihovu članstvu, pa bi vlade tih zemalja morale nastojati da to promijene i da to područje "osvoji srca" građana EU-a u starim zemljama članicama, smatra Svilanović. O teškoćama Bosne i Hercegovine, koja je u pogledu približavanja EU-u u najlošijem položaju jer nema ni status zemlje kandidatkinje za EU, govorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, rekavši da BiH ima bogatu kulturu i razvojne šanse, te krasan mladi naraštaj, ali da će mladi u 70 posto slučajeva napustiti BiH ako u njoj ne budu vidjeli perspektivu i ako se ne poboljša gospodarsko stanje i ne uvede poštovanje vladavine prava.

U panel raspravi o stanju u jugoistočnoj Europi sudjelovao je i Hoyt Yee, zamjenik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove, kji je istaknuo da bi zemlje u tome dijelu Europe morale biti jasno suočene i s posljedicama ukoliko se ne budu držele načela dogovorene suradnje.Sudionike je nasmijao šaljivi prilog srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića. On je, kako je rekao u ime cijele "regije", "zaprijetio" Europskoj uniji da će zemlje s ovog područja tražiti da postanu članicama SAD-a ako ih ne primi EU, te zabrinjavajućom ocijenio zaostajanje zemalja tome području u odnosu na države iz nekadašnjeg "komunističkog" bloka.

Jugoslavija ni Srbija nikad nisu bile u Varšavskom paktu i smatrale su se "zapadom", a sada su te sve države u Europskoj uniji, a mi nismo, što je sramota, rekao je Dačič. On je, u šaljivom stilu, položaj država u jugoistočnoj Europi koje čekaju na članstvo usporedio sa stanjem čovjeka koji nije pozvan na gala zabavu po prvi put, iako su ga ranije godinama rado pozivali. "Pojasnili su mu da nije pozvan jer je prošle godine u prostorijama gdje se zabava održava nestao zlatni nakit, te da su kasnije utvrdili da on nije kriv, ali da je ostao loš dojam", rekao je Dačič. "Mi sada pokušavamo taj loš dojam popraviti", kazao je Dačić.