c S
Dnevne novosti

Obrane spremaju žalbe na presudu u slučaju Fimi media

03.09.2014 07:22 ZAGREB, 2. rujna 2014.(Hina), Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera najavila je danasda će u žalbi na nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media dovoditi u pitanje zaključak sutkinje Ivane Čalić po kojem je Sanader primio 15 milijuna kuna od bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, dok je obrana HDZ-a najavila da će osporavati cijeli dio dokaznog postupka o utvrđivanju nezakonite dobiti Fimi medie.

Oko pola godine nakon što su HDZ, Ivo Sanader i ostali suokrivljenici proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić donijela je pisano obrazloženje presude na 293 stranice. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je Hini da će u žalbi pobijati zaključak sutkinje da je Sanader odgovoran za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela i zloupotrebu službenog položaja. "Prije svega dovest ćemo u pitanje njezin zaključak da je Sanader primio 15 milijuna kuna od Barišića i to iz razloga što se radi samo o iskazu suokrivljenika Barišića koji nije ničim dokazan", kazala je Sloković.

S druge strane, dodala je, radi se o povredi konfrontacijskog prava, što je po njezinom stajalištu, bitna povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku i to iz razloga što obrana Sanadera, odnosno Sanader nisu bili u mogućnosti ispitati tog okrivljenika na okolnosti njegovog iskaza. Pojasnila je da je konfrontacijsko pravo, pravo okrivljenika zajamčeno Ustavom, zakonom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koje se svodi na to da svaki okrivljenik ima pravo ispitati svakog svjedoka koji svjedoči protiv njega. Dodala je da je Mladen Barišić bio svjedok optužbe, a s obzirom da je on odbio odgovarati na pitanja Sanaderove obrane, ona nije bila u mogućnosti provjeriti njegov iskaz.

Napomenula je da je posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku povreda konfrontacijskog prava postala bitna povreda koja dovodi do ponoštenja presude bar u tom dijelu. "S obzirom da su u tom predmetu glavni svjedoci optužbe bili suokrivljenici koji su redom odbijali odgovarati na naša pitanja pojavljuje se problem opstanka cijele presude", kazala je Sloković. Obrana HDZ-a u žalbi će tvrditi da je paralelni sustav bio skriven od predsjedništva. Prema riječima HDZ-ova odvjetnika Davorina Budina, ključ obrazloženja je da je Sanader bio odgovorna osoba u HDZ-u, što sud najviše izvlači iz statuta HDZ-a po čijim odredbama on predstavlja i zastupa HDZ.

Budin je naglasio da će oni i dalje tvrditi da je po statutu predsjedništvo odgovorno za materijalno-financijsko poslovanje stranke i da je paralelni sustav bio skriven od predsjedništva. "Ako naši donatori nama daju novce i netko ga skrije od predsjedništva onda je stranka oštećena jer je to njezin novac s kojim nije mogla raspolagati na zakonit način", kazao je Budin. HDZ-ova obrana tvrdit će također da Sanader kao predsjednik Vlade nije imao povjerene dužnosti od strane stranke pa je u tom dijelu, što se HDZ-a tiče Sanader nastupao neovlašteno čineći kaznena djela.

Budin je rekao da će osporavati i cijeli dio dokaznog postupka o utvrđivanju nezakonite dobiti Fimi medie. Drži da cijela dobit koja je označena kao nezakonita zapravo nije bila nezakonita. "Mi ukazujemo na to da bi trebalo provesti vještačenje kako bi se odijelili zakoniti od nezakonitih prihoda", rekao je. "Troškovi su bitni jer se iz njih izvlači zaključak o protuzakonitoj materijalnoj koristi HDZ-a, a mi smatramo da ti troškovi nisu učinjeni u krist stranke i da su mnogi od njih učinjeni na štetu stranke, što potvrđuje tezu da predsjedništvo nikad ne bi donijelo takve odluke da je odlučivalo o stvarnim troškovima. To potvrđuje ključnu tezu da je vrlo mala skupina donosila odluke po sumnjivim kriterijima", kazao je Budin.

Bivši čelnik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je u aferi Fimi media osuđen na devet godina zatvora, a potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, uz zatvorsku kaznu morat će vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna. Mladen Barišić kažnjen je s tri godine zatvora, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i pol, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček uvjetno osuđen na godinu dana. HDZ je kažnjen s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Nepravomoćna presuda napisana je na 293 stranice pri čemu se na 70-ak stranica obrazlažu razlozi zbog kojih je sud donio takvu presudu, dok se ostatak odnosi na citiranje svjedoka i dokumentacije. Sloković je rekla da je pisano obrazloženje presude poptuno u skladu s usmenim obrazloženjem presude koju je sutkinja objavila 11. ožujka, ustvrdivši da se korupcijske posljedice skupine Ive Sanadera i danas osjećaju u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali 'kao bankomat'. Ispričala je da su se sa Sanaderom čuli telefonom i da je on podjednako razočaran i pismenim obrazloženjem.