c S
Dnevne novosti

Bevanda: Jadransko-jonska autocesta će se graditi, sa ili bez BiH

03.09.2014 07:10 SARAJEVO, 2. rujna 2014.Hina, Jadransko-jonska autocesta sigurno će se graditi, a trasa kojom će ona prolaziti je pitanje koje će odrediti stručnjaci, kazao je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.
On je na konferenciji za novinstvo istaknuo kako je interes BiH da sudjeluje u tom projektu, no također je upozorio kako bi se Jadransko-jonska autocesta mogla graditi i bez te zemlje ukoliko o tome ne bude unutarnje suglasnosti. "Cesta će se graditi s BiH ili bez nje, a ako mi unutar BiH ne budemo suglasni i ne vidimo da je to naša šansa sasvim će se normalno tražiti rješenje bez nas", kazao je Bevanda.

Na izravan upit potvrdio je kako se o Jadransko-jonskoj autocesti razgovaralo i na prošlotjednom neformalnom sastanku predsjednika vlada država regije koji je održan u Cavtatu, dodavši kako je to učinjeno jer su razmatrani i svi drugi regionalni projekti koji su od ranije na stolu kako bi se provjerilo žele li svi u njima i dalje sudjelovati. "Naše je političko opredjeljenje da nam treba ta cesta, a u Cavtatu karte nismo imali niti smo razgovarali o trasama. To će raditi stručni ljudi", kazao je Bevanda potvrdivši istodobno kako takvi projekti imaju široku međunarodnu potporu, što je potvrđeno i na prošlotjednoj konfereciji u Berlinu što ju je organizirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Bevanda je potvrdio kako je, osim o gospodarskoj suradnji, na tom skupu bilo riječi i o političkim problemima koji koče napredak BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji. Ključna pitanja koje BiH treba riješiti su mehanizam koordinacije s EU i provedba presude "Sejdić-Finci" odnosno reforma izbornog sustava kojom bi se ukinula diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina. U, kako ju je opisao Bevanda, "atmosferi bez ikakvih pritisaka i uvjetovanja" ipak se inzistiralo na otvorenosti pa je po riječima predsjedatelja Vijeća ministara BiH postavljeno i pitanje treba li političke lidere iz njegove zemlje ponovo "negdje zatvoriti" kako bi došli do rješenja.

Pitanje s Berlinskog skupa, kako je pojasnio Bevanda, bilo je može li BiH do 2018. riješiti probleme koji stoje na putu ka EU, jamčiti sigurnost i stabilnost kao dio regije i sudjelovati u projektima od regionalnog značenja."Rekao sam kako očekujem da će vlast nakon izbora (u listopadu) biti brzo formirana i da se višemjesečna kriza s uspostavom vlasti neće ponoviti", izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH aludirajući na činjenicu da je nakon izbora 20120. godine trebalo gotovo godinu i pol za dogovor o koalicijama.

Dodao je kako "čvrsto vjeruje u entuzijazam nove vlasti" odnosno kako će nova parlamentarna većina nastaviti tamo gdje se stalo i brzo riješiti dva važna otvorena pitanja, uspostavu jedinstvenog mehanizma koordinacije s EU i primjenu presude u slučaju Sejdić-Finci. Komentirajući mogućnost da se o tome ipak ponovo razgovara na nekom zatvorenom skupu uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice Bevanda je kazao kako je rješenje moguće postići sve dok svi sjede za istim stolom, no poteškoće nastaju kada "činovnici počnu razvlačiti sudionike po sporednim prostorijama". Zbog toga su, ustvrdio je Bevanda, propali i svi pregovori političkih lidera iz BiH vođeni protekle dvije-tri godine.