c S
Dnevne novosti

Srbiji sve manje prostora za balans između EU i Rusije

04.09.2014 07:08 BEOGRAD, 3. rujna 2014.(Hina), Nakon izjave nove šefice eurodiplomacije Federice Mogherini da Europska unija (EU) više ne može smatrati Rusiju partnerom, Srbiji ostaje sve manje prostora za balansiranje između Bruxellesa i Moskve, piše u srijedu beogradski tisak pozivajući se na diplomatske izvore.
Pod naslovom "Srbija sve bliža odluci da okrene leđa Rusiji", današnji beogradski "Blic" tvrdi kako "diplomati upozoravaju da će se Srbija morati opredijeliti ili za EU ili za Rusiju". Naglašavajući kako "odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji" i u potpuno se usuglasi s vanjskom politikom EU "zasad službeno nailazi na razumijevanje Zapada", diplomatski izvori "Blica" tvrde kako im "uši para stalno javno zaklinjanje srpskih dužnosnika da sankcije Rusiji neće biti uvedene".

"Počelo je nadmetanje Rusije, EU i SAD oko širenja utjecaja u Srbiji. Jedni će nas vući lijevo, a drugi desno i ako se kriza u Ukrajini nastavi zaoštravati, nećemo moći još dugo izdržati ovako", ocijenio je za "Blic" nekadašnji srbijanski veleposlanik u Ukrajini Dušan Lazić. Njegovo je stajalište da će "daljnji loš razvoj situacije značiti da se Srbija mora jasnije opredijeliti" prema sukobu u Ukrajini jer istječe vrijeme "da se izlaz iz najveće krize od Hladnog rata nađe pregovorima".

Poruku iz EU da Bruxelles Moskvu više ne može smatrati strateškim partnerom ovaj diplomat tumači kao "veoma upozoravajuću". "Srbija zasad ima jasno stajalište i osuđuje aneksiju Krima, ali ubrzo to neće biti dovoljno. Većina zemalja u svijetu se ne slaže s potezima Rusije i mi o tome moramo voditi računa. Kad dođe 'stani-pani', svi kanali se mogu zatvoriti. Ništa ne isključujem, ali bit će pitanje kako preživjeti", upozorio je Lazić. Na pitanje "Blica" o tome što je rješenje za Srbiju ako dođe do još većeg zaoštravanja, Lazić kaže da je "logičan izbor EU".

Istodobno, nekadašnji srbijanski veleposlanik u SAD Ivan Vujačić tvrdi kako u traženju rješenja za ukrajinsku krizu Srbija "nije najbitnija" te da neće morati mijenjati neutralnu poziciju jer još nije u situaciji da je ukrajinska kriza "oštrije pogodi". "Zapad ima razumijevanja za našu poziciju jer je, prije svega, zainteresiran i za stabilizaciju zapadnog Balkana", ustvrdio je Vujačić za "Blic". List piše i da se u Beogradu u drugoj polovici listopada očekuje dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da Kremlj to nije potvrdio jer "Rusi u diplomaciji nikad ne otkrivaju karte do kraja".