c S
Dnevne novosti

David Robinson novi zamjenik visokog predstavnika u BiH

04.09.2014 07:06 SARAJEVO, 3. rujna 2014.Hina, Karijerni američki diplomat David Robinson preuzeo je dužnost zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je u srijedu u Sarajevu.
Robinson će ujedno obavljati dužnost međunarodnog supervizora za distrikt Brčko koji ima posebni status u BiH neovisan o entitetima. "Veleposlanik Robinson je izuzetno iskusan diplomat.

Njegovo imenovanje na ovu funkciju još je jedan dokaz opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za mir u Bosni i Hercegovini", izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko podsjećajući kako njegov ured (OHR) u predstojećem razdoblju mora intenzivno raditi na rješavanju preostalih izazova u okviru poslijeratnog oporavka BiH odnosno provedbi nužnih reformi.

David Robinson je u BiH došao s dužnosti pomoćnika američkog veleposlanika u Afganistanu. Od uspostave OHR-a 1995. godine visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH uvijek je bio diplomat iz neke od europskih zemalja dok je pozicija prvog zamjenika bila rezervirana za Amerikance.

OHR u BiH i dalje ima velike ovlasti poput mogućnosti nametanja zakona ili smjene izabranih dužnosnika za koje se procijeni da svojim postupcima ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum.