c S
Dnevne novosti

Summit NATO-a usred najveće krize s Rusijom

04.09.2014 07:16 BRUXELLES, 3. rujna 2014.(Hina), Čelnici zemalja članica NATO-a sastat će se u četvrtak i petak u blizini Cardiffa u Walesu na summitu koji zbog krize u Ukrajini dolazi u trenutku najnapetijih odnosa s Rusijom od završetka Hladnog rata.
Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik Republike Ivo Josipović, a u izaslanstvu su i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromonović. Uz šefove država ili vlada 28 zemalja članica sudjeluju još i čelnici partnerskih zemalja, ukupno šezdesetak državnika. Skup se održava u luksuznom hotelskom kompleksu Celtic Manor, pored Newporta, tridesetak kilometara od Cardiffa. Na osiguranju sudionika summita angažirano je 9500 policajaca. Zbog ozbiljnosti situacije u odnosima s Rusijom, ovaj summit i prije početka u NATO-u ocjenjuju povijesnim.

Jačanje NATO-a u istočnoj Europi Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je da će čelnici zemalja članica na summitu donijeti odluku o jačanju nazočnosti Saveza u istočnoj Europi, u što su uključene udarne postrojbe koje se mogu vrlo brzo rasporediti u slučaju potrebe. "Na summitu ćemo osigurati da Savez bude spreman, sposoban i voljan braniti saveznike od bilo kakvog napada. Donijet ćemo Akcijski plan o pripravnosti (RAP), koji će NATO učini agilnijim nego što je ikad bio", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare početkom tjedna u Bruxellesu. Dodao je da je RAP odgovor na "agresivno ponašanje Rusije", ali i da će omogućiti Savezu odgovor na sigurnosne izazove gdjegod se pojavili.

Rasmussen kaže da NATO s RAP-om neće kršiti sporazum o međusobnim odnosima između Saveza i Rusije potpisanog 1997. godine u Parizu, koji, između ostaloga, uključuje i obvezu NATO-a da na svojim istočnim granicama neće jačati vojnu nazočnost sa stalno raspoređenim snagama. Obje strane su se u tom sporazumu obvezale da se ne smatraju protivnicima i da će surađivati na stvaranju trajnog i inkluzivnog mira u euroatlantskom području. U NATO-u kažu da taj sporazum krši Rusija, a u Moskvi ističu da NATO već i samom najavom o jačanju nazočnosti na istoku zaoštrava napetost. RAP predviđa udarne postrojbe, snage u vrlo visokom stupnju pripravnosti, koje su sposobne rasporediti se u vrlo kratkom roku.

Izvori u NATO-u kažu da će te postrojbe na terenu imati stožer s oko stotinu ljudi, a da će u roku od dva dana biti moguće rasporediti bataljun - 600 do 800 ljudi, a u pet dana brigadu - od 4000 do 6000 ljudi. Odnosi između Zapada i Rusije zaoštrili su se zbog krize u Ukrajini, zbog koje NATO optužuje Rusiju za nepoštivanje njezinih međunarodnih obveza i poziva je da zaustavi nelegalne vojne aktivnosti i obustavi potporu proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Rusija je uznemirena najavama iz Kijeva da će nakon parlamentarnih izbora predložiti zakon kojim bi zemlja odustala od odluke da neće tražiti članstvo u NATO-u.

Na summitu u Bukureštu 2008. godine NATO je donio zaključke prema kojima Ukrajina i Gruzija mogu postati članicama Saveza ako to žele i ako ispunjavaju uvjete. U Gruziji je nakon toga došlo do rata, a u Ukrajini je proruska vlada donijela odluku da neće tražiti članstvo u NATO-u. U NATO-u kažu da nisu promijenili mišljenje, ističući da svaka zemlja ima pravo odlučiti o svojoj sigurnosnoj politici, uključujući i o članstvo u Savezu, bez miješanja sa strane. U slučaju da Ukrajina promijeni svoju odluku o ostanku izvan Saveza, o tome će se s njom razgovarati, kažu u NATO-u.

Na summit je pozvan i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko s kojim će čelnici Saveza razgovarati o jačanju suradnje s Kijevom. Jedna od ideja je da se osnuju fondovi za pomoć u osposobljavanju i osuvremenjivanju ukrajinskih vojnih snaga.Dva posto BDP-a za obranu Zbog ukrajinske krize očekuje se da će NATO u svojim zaključcima pozvati svoje članice da povećaju izdatke za obranu i da se u sljedećih deset godina približe zacrtanom cilju o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambene svrhe. Cilj o izdvajanju dva posto BDP-a za obranu sada ispunjavaju samo četiri članice: Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka i Estonija, a blizu toga cilju su Poljska, Francuska i Turska, dok sve ostale članice zaostaju. Hrvatska je na 1,2 posto.

Summit bi također mogao u zaključcima utvrditi cilj da za deset godina zemlje članice iz obrambenog proračuna izdvajaju 20 posto na troškove za vojnu opremu. Trenutačno samo tri zemlje, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Države izdvajaju preko 20 posto svog obrambenog prorčuna za opremu i oružje. Prema statistikama NATO-a, Hrvatska u te svrhe izdvaja 10,7 posto svoga obrambenog proračuna. Očekuje se da će na summitu biti potvrđeni zaključci koje se u lipnju donijeli ministri vanjskih poslova o politici "otvorenih vrata", koja predviđa početak intenzivnog dijaloga s Crnom Gorom, a najkasnije krajem iduće godine Savez bi trebao donijeti odluku hoće li toj zemlji uputiti poziv za članstvo. Također je predviđeno usvajanje paketa o jačanju suradnje s Gruzijom.

Na summitu će biti riječi o Afganistanu, gdje NATO ove godine završava svoju najveću vojnu operaciju u povijesti, a 2015. treba započeti s civilnom misijom osposobljavanja afganistanskih vojnih snaga. Također će se razgovarati o Siriji i Iraku. Summit formalno započinje u četvrtak u 13 sati po lokalnom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom) sastankom čelnika 28 zemalja članica s čelnicima 27 zemalja koje sudjeluju u operaciji ISAF u Afganisgtanu. Kasnije isti dan sastaju se čelnici NATO-a s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom, a navečer saveznički čelnici imaju radnu večeru.

Paralelno s tim, u četvrtak popodne ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se sa svojim kolegama iz četiri zemlje aspirantice na članstvo u Savezu (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Gruzija). Istodobno se ministri obrane NATO-a sastaju sa svojim kolegama iz 24 zemlje u okviru interoperabilne platforme. Navečer će ministri vanjskih poslova i ministri obrane imati odvojene radne večere.

U petak, drugi dan summita, čelnici 28 zemalja članica održat će dva radna sastanka, jedan prijepodne u 9.30 sati, a drugi u 13.00 sati. Na tim sastancima čelnici bi trebali usvojiti ključne dokumente, između ostalih, akcijski plan o pripravnosti i obvezu o većem izdvajanju za obranu. Ministri vanjskih poslova u petak imaju sastanke s predstavnicima EU-a, OESS-a i Vijeća Europe, a ministri obrane sa svojim kolegama iz Australije, Finske, Gruzije, Jordana i Švedske s kojima će razgovarati o jačanju suradnje.